Понеделник, 04 Мар 2024
            
Общество

Ротарианци проведоха информационна кампания, посветена на мъжкото здраве

  04.12.2023 10:24
Ротарианци проведоха информационна кампания, посветена на мъжкото здраве

Ротаракт клуб Велико Търново и Ротаракт клуб София Балкан проведоха информационна кампания, посветена на Месеца на мъжкото здраве. Кампанията се проведе в рамките на ноември, който е определен за месец на мъжкото здраве (Movember) в световен мащаб и бе насочена към повишаване информираността на обществото, относно здравните проблеми при мъжете, в т.ч. рак на простатата, рак на тестисите и психично здраве.

Според информация на Световната здравна организация, ракът на простатата е най-често диагностицираният рак в България през 2020 год. (13,7 %)  и е най-често срещаният рак сред мъжете (24,3%). Годишно се диагностицират средно около 2500 нови случая на рак на простатата.

Информационната кампания бе реализирана с видеоклипове, в които лекари-специалисти по урология разясняват: значението на профилактичните прегледи; рисковите групи; при какви условия и след каква възраст посещението при уролог е задължително; както и планиране на лечението.

Членовете на Ротаракт клуб Велико Търново и Ротаракт клуб София Балкан изказват благодарност на лекарите от отделението по Урология при Военномедицинска академия – гр. София, в т.ч. доц. д-р Кремена Петрова, д-р Петър Петров, д-р Виктория Тодорова, д-р Константин Христов, д-р Огнян Гъцев, които записаха видеоклипове и помогнаха кампанията да се осъществи.

Организаторите изказват специални благодарности и към лаборатории „Рамус”, с чиято подкрепа се осъществи инициативата и които предоставиха безплатни изследвания с туморен маркер PSA на пациенти от Велико Търново и София.

Макар месецът на мъжкото здраве да изтече, проблемите със здравето на мъжете не приключват. Организаторите на кампанията „Месец на мъжкото здраве с Ротаракт” приканват мъжете да обръщат повече внимание на здравето си и при най-малкото съмнение да посещават лекари-уролози.


Ключови думи
Месец на мъжкото здраве Ротари
Последни
Седмицата
Анкета