Неделя, 09 Юли 2023
            
Велико Търново Други

Проект „Светулка“ влиза в детското отделение на болницата във Велико Търново

  04.04.2023 15:55
Проект „Светулка“ влиза в детското отделение на болницата във Велико Търново

Децата ще се лекуват в ново приказно пространство в педиатричното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Фондация „За доброто“ и екипът на болницата започват проект „Светулка“ във Велико Търново.

„Светулка“ ще преобрази 13 стаи в секторите за кърмачета, малки деца и юноши във великотърновската болница, за да създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение. Ще бъдат подновени лекарските кабинети и манипулационните. По нов начин ще изглеждат главният вход, фоайето и приемният кабинет. Ще бъде осигурено допълнително модерно медицинско оборудване.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и „Ротари Клуб - Велико Търново“.

„Болница, която не прилича на болница“ е философията на промяната „Светулка“. Тя е основана на изследванията, които доказват, че средата е активен участник в лекуването на малките пациенти. Приятелската среда – чиста, светла и шарена, ускорява процеса на оздравяване, защото отнема стреса от боледуването на децата, успокоява тревогите на родителите им и подобрява условията за работа на лекарите и медиците.

Екипът на „Светулка“ - Надежда Рангелова, Поли Троянова, Ваня Караджова и арх. Магдалена Славова от фондация „За доброто“ ще представят проекта за новото детско отделение.

Началото ще поставят д-р Красимир Попов, директор на МОБАЛ „Д-р  Стефан Черкезов“; д-р Валентин Точков, началник на детското отделение; Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“;  Николай Тончев, елект президент на „Ротари Клуб - Велико Търново“; лекарите и медицинските сестри от отделението, представители на местната общност и бизнеса.

Фондация „За доброто“ променя средата за лечение на децата в болниците в България от 3 години, защото българските деца заслужават най-доброто. „Светулка“ привлича и мотивира местните доброволци и дарители да участват в подобряването на условията за детското здравеопазване, така че промяната да стане устойчива. Вече има „Светулки“ в Айтос, Силистра, Пловдив и София. През тази година ще трансформираме 4 отделения. Детското отделение във Велико Търново е второто, в което започваме работа. Преди две седмици бе започна преобразяването на педиатричния сектор в болницата в Ловеч./ сн. За доброто


Ключови думи
проект Светулка За доброто Ротари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати