Петък, 02 Фев 2024
            
Велико Търново Общество

48 000 лева бяха събрани от благотворителния концерт на НФА „Българе” за ремонт на детското отделение в болницата

  03.11.2023 12:19
48 000 лева бяха събрани от благотворителния концерт на НФА „Българе” за ремонт на детското отделение в болницата

Почти 48 000 лева са приходите от благотворителния концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”, който се проведе снощи в пълната зала на ДКС „Васил Левски”. Събитието беше организирано от Ротари клуб – Велико Търново, а всички средства от продажбите ще бъдат вложени във втория етап от мащабния ремонт и реконструкция на Отделението по педиатрия в МОБАЛ „Стефан Черкезов”.

Концертът беше посветен и на 85-годишнината на Ротари клуб, която се отбелязва тази година.

От 20 години участвам в стотици благотворителни каузи, балове и събития. Самият аз членувам в неправителствена организация. Но никога в моя живот не съм виждал организация с толкова значима кауза! Това за мен е безпрецедентен случай и аз дълбоко се прекланям от мое име и от името на НФА „Българе” пред хората с огромни сърца от Ротари клуб – Велико Търново и на президента на клуба Николай Тончев! Това заяви в приветствието си преди спектакъла създателят и вдъхновител на „Българе” Христо Димитров.

На 1 ноември отбелязахме Деня на народните будители. Това са народните будители днес! Хората ,които обединяват други хора, увличат с идеите си организации, институции, фондации, за да се направи едно голямо и значимо дело. Децата, които се лекуват в болницата във Велико Търново, да не усещат, че са в болница, а лечението им да преминава лесно и без стрес, каза още Христо Димитров. Той благодари и на Община Велико Търново за подкрепата и предоставянето на залата и припомни, че и в най-тежките времена на робството българите са се обединявали и са успели да запазят националния ни дух.

Родопско дълголетие и здраве, македонска вяра упоритост, шопско самочувствие , мъдрост и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие и не на последно място тракийско материално благополучие, пожела на всички присъстващи в залата сърцатият хореограф, който завърши с призива: Да живее България!

След концерта Христо Димитров близо час раздава автографи на книгата си „Теория на алтернативната загуба” и обяви, че дарява всичките приходи от продажбата й във Велико Търново – 1050 лева,за каузата на Ротари клуб. С лични дарения се включиха и певци и танцьори от Националния фолклорен ансамбъл „Българе”.

Великотърновци от сърце аплодираха изпълненията на ансамбъла във вълнуващия спектакъл „Това е България”, а след края на концерта продължиха да даряват средства в специалните урни, поставени на изходите на залата.

Дейностите в Отделението по педиатрия се извършват по проекта „Светулка“ на Фондация „За доброто” в партньорство с Ротари клуб – Велико Търново и фондация „Америка за България”. Общата стойност на проекта е около 500 000 лева. Вече са преобразени секторите за кърмачета и малки деца, където се лекуват малките пациенти от цялата Великотърновска област.

Болничните стаи, интензивният сектор и двете манипулационни се превърнати в светло и уютно място, което успокоява децата и родителите. Отделението получи нова чакалня със санитарен възел, пълна е промяната на изолатора и приемния кабинет. Новият облик на педиатрията е с детски кът за игра и социализация.

Започна вторият етап от преобразяването – на сектора за пораснали деца и юноши, за което са необходими още около 150 000 лева. Всички партньори по проекта призовават за съпричастност цялата общност във Велико Търново и страната, за да бъде успешно приключено благородното начинание.

снимки: Ротари клуб - В. Търново и НФА "Българе"


Ключови думи
Българе Ротари
Последни
Седмицата
Анкета