Понеделник, 04 Дек 2023
            
Велико Търново Други

Международен конкурс за стенопис „Търновските благодетели” организира Ротари клуб – Велико Търново

  04.09.2023 14:41
Международен конкурс за стенопис „Търновските благодетели” организира Ротари клуб – Велико Търново

Международен публичен конкурс за фасадна стенопис-декорация на тема „Търновските благодетели” организира Ротари клуб – Велико Търново. Конкурсът, в който могат да се включат български и чужди автори, е част от поредицата инициативи, с които Ротари клуб – Велико Търново отбелязва своята 85-годишнина, съобщи Станислав Стоянов, паст президент на клуба. Той представи целите и параметрите на заданието заедно с проф. д-р Владимир Аврамов, ръководител на катедра „Стенопис” във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ и арх. Радомир Данков, специалист по опазване на културно-историческото наследство.

Публичният конкурс за фасадна декорация и пространствено решение е за сграда, разположена на ул. „Стефан Стамболов” №57 в централната част на град Велико Търново.

Проектът надгражда и разширява начинанието на ротарианците за създаване на стенопис, посветен на дарителството във Велико Търново. Основната идея остава същата – да бъде възродена паметта за онези търновци, които в миналото с лични усилия и средства са допринесли за общественото благо на града, да бъде почетено делото им, а заедно с това да бъде повдигната в обществото темата за дарителството като морална ценност, благодетел и висока проява на хуманизъм, посочи Станислав Стоянов.

Конкурсът е с осигурен награден фонд и дава възможност за широко участие на творци, с потенциал в генерирането на идеи за по-добро градско пространство. Той приобщава и обществеността, давайки възможност на гражданите да изразят своето мнение, като определят един от победителите чрез своеобразна „Награда на публиката“. Хората ще могат да гласуват в специална секция във Фейсбук страницата на Ротари клуб – Велико Търново.

Монументално произведение в подобен мащаб – над 150 кв. м., не е създавано от десетилетия във Велико Търново и това превръща задачата в предизвикателство за авторите, във възможност за професионална изява в град със специално значение в българската история. Благородната идея за дарителството, мащабът на задачата и централното място за осъществяването ѝ предопределят проектът да се превърне в нова забележителност на Старата столица, привлекателно място за великотърновци, за техните гости и ценно наследство за бъдещите поколения, подчерта Стоянов.

Проектът е разширен тематично. Обхваща не само дарителството на осемте избрани личности от първоначалната идея за стенопис, а благотворителната дейност на много от най-значимите търновски дарители през Възраждането и при възстановяването на българската държавност. Не се изключва тематично-абстрактно интерпретиране на идеята за дарителството. Разработките ще могат да бъдат частично или изцяло в областите на приложно-декоративните и монументални изкуства, архитектурата и дизайна. Свобода ще има също в стилово, жанрово и технологично отношение, доколкото това не би било в дисхармония с даденостите на средата.

В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори или екипи, професионалисти в областта на архитектурата, визуалните изкуства и дизайна. Поканата е насочена и към студенти, които в момента се обучават в съответните области на висшето образование.

Проектите ще се разгледат от седемчленно жури: Станислав Стоянов (председател) – „Ротари клуб – Велико Търново“; Димитър Трайчев – художник, графичен дизайнер, Студио „Сталкер“, Варна; проф. д-р Владимир Аврамов – ръководител на Катедра „Стенопис“, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Борислав Александров – художник, графичен дизайнер, преподавател във ВТУ; арх. Радомир Данков – специалист по опазване на културното наследство; Нейко Генчев – заместник-кмет „Хуманитарни дейности”, Община Велико Търново; Елеонора Дулфова – представител на собствениците на сградата.

Конкурсът ще се проведе в два етапа. На края на първи етап ще бъдат избрани три проекта – два, класирани от журито (на първо и второ място) и един, посочен от гражданите на Велико Търново, след гласуване в специална секция на Фейсбук страницата на Ротари клуб – Велико Търново: https://www.facebook.com/rotaryvt.

Наградата за първо място е 2000 лв., за второ място – 1500 лв. Наградата на публиката е 1000 лв.

Официалното начало на конкурса е на 5 септември 2023 г. Срокът за подаване на предложения е до 22 ноември 2023 г. включително. От 30 ноември до 14 декември 2023 г. е времето, предоставено на обществеността да гласува за „Награда на публиката“. На 19 декември 2023 г. ще бъдат обявени резултатите от първия етап.

Вторият етап на конкурса продължава до 19 януари 2024 г. Обявяването на окончателния победител в конкурса ще бъде на 23 януари 2024 г.

Изпълнението на проекта ще се възложи на автора на победилия проект с предварителен договор, след съгласуване и издаване на официални разрешителни документи от Община Велико Търново, НИНКН и Министерство на културата на Република България.

Всичко за конкурса може да бъде видяно на адрес: https://rotaryvt.org/contest, като сайтът стартира от утре – 5 септември.

Своите препоръки към бъдещите участници в конкурса представи проф. Владимир Аврамов. Той припомни, че сградата е нетипична от гледна точка на свободно визуално поле към нея. Една част е видима, а другата потъва в „глухо” поле. Архитектурните особености обуславят едно нетипично композиционно решение. По думите на проф. Аврамов тези особености игнорират класическия тектоничен фриз, който биха предпочели много творци, а именно фриз от последователни фигури. Той препоръчва да се изтегли вляво структурният и колоритен композиционен център чрез пространствени съкращения или оптично-илюзионистичен психологически ефект. Самата сграда, строена в стил предвоенен модернизъм, предразполага и към класическа монументална трактовка.

Според него благодетелите могат да се персонифицират чрез техните знакови сгради, които са емблематични за града. Допустимо е и използване на реплики – фото-документални материали, или елементи, които подсказват или директно илюстрират това , което са оставили тези бележити наши предшественици, каза още проф. Аврамов. Според него е най-добре в творците да заложат на архитектурно-художествения синтез - идентичност между пластично-изразните средства на художника и пластично-изразните средства на архитекта. Той е най-удачен, за да не се наруши цялостният облик на улицата. Но това не значи, че не може да се експериментира и с контрастния подход – тотално противопоставяне тези два езика, което пък води до полифония и плурализъм, каза още професорът.

Относно техниката, която ще изберат творците, той поясни, че сградата ще бъде санирана, липсва и козирка, което изключва ползването на техниката сграфито. Един от вариантите е изписването върху суха основа, с ползване на бои, адаптирани за екстериор. Могат да се използват и пластични техники от скулптурата като барелеф, както и хибридни варианти със смалтова мозайка.

Арх. Радомир Данков коментира, че фасадата се намира в регулирана архитектурна среда - тя е в големия обхват на ”Историческо селище Велико Търново”, което паметник на културата от национално значение . Пространството обединява различен тип сгради в стил предвоенен модернизъм, късен социализъм, съвременни трактовки, както и възрожденския шедьовър на Колю Фичето – Къщата с маймунката. Всичко това предразполага внимателен подход от страна на творците, за да се впише стенописът в цялостния облик на главната улица на Велико Търново, която е с най-натоварения поток от туристи, автомобили и граждани.

Станислав Стоянов обясни, че в основата на стенописа ще бъде разположена информацията за благодетелите, сред които Михаил Кефалов, Никола Пиколо, Максим Райкович, Панарет Рашев, Петър Керемидчиев, Евгения Кисимова, Ангел и Мария Попови, Никола и Кина Хаджиславчеви, д-р Петър Аладжов и др., които са дарили средства за построяването на знакови сгради и институции във Велико Търново – читалища, болници, църкви, училища, паметници и др.


Ключови думи
Търновските благодетели Ротари
Последни
Седмицата
Анкета