Четвъртък, 29 Фев 2024
            
Велико Търново Други

Удължават срока на конкурса за стенописа „Търновските благодетели”

  30.11.2023 16:39
Удължават срока на конкурса за стенописа „Търновските благодетели”
Срокът на първия етап от публичния конкурс за фасадна стенопис-декорация „Търновските благодетели” ще бъде удължен до 15 март 2024 година. Това е решило журито на конкурса, което е провело заседание на 29 ноември т. г.
Припомняме, че международният публичен конкурс за фасадна стенопис-декорация на тема „Търновските благодетели” е организиран от Ротари клуб – Велико Търново и е част от инициативите, с които клубът отбелязва своята 85-годишнина. Става дума за изработване на монументално произведение върху сграда, разположена на ул. „Стефан Стамболов” №57 в центъра на Велико Търново. Проектът надгражда и разширява начинанието на ротарианците за създаване на стенопис, посветен на дарителството във Велико Търново. Основната идея е да бъде възродена паметта за онези търновци, които в миналото с лични усилия и средства са допринесли за общественото благо на града, да бъде почетено делото им, а заедно с това да бъде повдигната в обществото темата за дарителството като морална ценност, благодетел и висока проява на хуманизъм.
Конкурсът е с осигурен награден фонд и дава възможност за широко участие на творци, с потенциал в генерирането на идеи за по-добро градско пространство. Той приобщава и обществеността, давайки възможност на гражданите да изразят своето мнение, като определят един от победителите чрез своеобразна „Награда на публиката“. Хората ще могат да гласуват в специална секция във фейсбук страницата на Ротари клуб – Велико Търново.
На заседанието си на 29 ноември т. г. журито, в състав: Станислав Стоянов, Димитър Трайчев, проф. Владимир Аврамов, Борислав Александров, арх. Радомир Данков, Нейко Генчев и Елеонора Дулфова, е извършило предварителен преглед на подадените в срок идейни проекти и придружаващите ги приложения-декларации. Журиращите са отчели, че всички подадени предложения са стойностни, но се разминават в различна степен с изискванията и препоръките на конкурсното задание. Затова е решено да бъде удължен срокът до 15 март, като всички следващи етапи на конкурса, описани в конкурсната документация, се изместват след тази дата със същите времеви интервали. Подробният график ще бъде обявен публично.
До 15.12.2023 г. организаторът - Ротари клуб - Велико Търново, ще публикува на интернет страницата на конкурса и на своята фейсбук страница кратки допълнителни разяснения за заданието, с максимално ясно формулирани изисквания и препоръки към участниците. Участниците, които вече са подали своите идейни проекти до 23.11.2023 г., ще имат възможност да ги прецизират, адаптират и подадат отново в новия определен срок.
Може да бъде изображение с 3 души, улица и текстово съобщение
 
 
 
 
 
 

Ключови думи
стенопис Търновските благодетели
Последни
Седмицата
Анкета