Вторник, 30 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Проектът на Христо Гелов „Високо” е победител в първия етап на конкурса за паното „Търновски благодетели”

  10.04.2024 11:40
Проектът на Христо Гелов „Високо” е победител в първия етап на конкурса за паното „Търновски благодетели”

Идейният проект „Високо“ на Христо Гелов и екипа му от студио XTO е победител в първия етап от конкурса за стенопис-декорация „Търновските благодетели”, организиран от Ротари клуб - Велико Търново.

Припомняме, че целта на заданието е да бъде увековечена паметта на видни търновци - големи дарители и благодетели на духовната и историческа столица на България, чрез стенопис на фасада на сграда в центъра на града.

Ротари клуб организира конкурса като част от събитията за отбелязване на своята 85-годишнина.

Професионалното жури класира проекта на Христо Гелов категорично на първо място с 82 от 84 възможни точки, съгласно четири критерия за оценяване, определени в заданието на конкурса.

Проектът „Високо” безапелационно спечели и вота на гражданите в организираното онлайн гласуване в страницата на Ротари клуб – Велико Търново. Той събра над 1000 гласа и множество одобрителни коментари, голяма част от които са на специалисти във визуалните изкуства.

Съгласно условията на конкурса, проект „Високо“ получава едновременно две награди – на журито и наградата от „Вот на публиката“.

„Високо” показва как един проект може да бъде оригинален и новаторски, вписвайки се по модерен начин в автентичния облик на Велико Търново, без да накърнява духа на ансамбъла, а точно обратното - да го обогатява, категорични са членовете на журито. Изборът на гражданите доказва, че великотърновци разбират и оценяват тенденциите в съвременното изкуство и са осъзнали потенциала на тази творба, която би се превърнала в една от забележителностите не само на Велико Търново, но и на България. Подобно монументално художествено произведение не е осъществявано до сега, посочват още от журито.

На второ място комисията класира идейния проект на дуото Пейно Пейнов и Теодор Лихо с 56 точки.

Това ще бъдат двата идейни проекта, които преминават в Етап II на конкурса. Предстои да бъдат проведени срещи с авторите за цялостно идейно прецизиране на проекта в пространството и обсъждане на технически параметри, срок и стойност за изпълнение на предложенията им.

Победителят и бъдещ изпълнител на проекта ще бъде обявен на 15 май 2024 г., след което ще се стартира процедура по съгласуване с Община Велико Търново, НИНКН и Министерството на културата.

Кои са победителите и какво можем да научим за тяхното творчество?

Българският художник Христо Гелов от години се реализира като творец извън пределите на родината ни. Първоначално в Канада, после в Испания. Учил е две години във Факултета по изобразителни изкуства във ВТУ във Велико Търново, след което в Националната художествена академия – София, специалност „Стенопис”. Завършил е „Графични технологии” в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Той доби международна известност, след като изрисува в ярки цветове 18 пешеходни пътеки в град Торелодонес, провинция Мадрид и така даде нов поглед върху скучната градска среда. Авторът нарече артистичната интервенция с метафоричното име „Мост между два бряга“, а снимки с неговите пъстри „зебри” обиколиха световните медии.

Гелов има над 30-годишен професионален опит в сферата на аудиовизуалната индустрия и мултимедийния дизайн, занимава се с визуална и медийна комуникация, а през последните години се реализира активно в различни арт инициативи.

Христо Гелов се връща винаги с радост в родния си град, където също има реализирани проекти. През май 2016 г. той пpeoбpaзи c мапинг фacaдaтa нa Излoжбeни зaли “Рaфaeл Михaйлoв” във Вeликo Tъpнoвo.

Негова беше арт инсталацията „Оранжеви кръгове“ между двата бряга на река Янтра във Велико Търново, представяща по творчески начин темата за бежанците.

Последното му участие беше в изработката на композиция от петметрови движещи се от вятъра лалета на знакови места във Велико Търново. Инсталацията, наречена „Сливане” придаде колорит на градската среда, а лалетата се превърнаха в притегателно място за снимки на туристи от цял свят.

Художникът, наричан в международните арт среди новият Кристо, е син на големия монументалист и преподавател във Факултета по изобразително изкуство Никола Гелов, автор на едно от емблематичните сграфито пана на площад „Велчова завера”.

Проектът, класиран на второ място - „Търновските благодетели вдъхновители”, е на авторския колектив Пейно Пейнов и Теодор Лихо.

Пейно Пенов е завършил Художествената академия в София, специалност „Декоративно-монументални изкуства”. Той е автор на десетки от металопластики, мозаечни и декоративни пана в Русе и други и градове на страната. Негови стенописи украсяват училища, детски градини, болници, банкови институции, зографисва църкви и параклиси. Преподавател е в Националното училище по изкуствата.

Теодор Лихов / Tеди Лихо е художник, дизайнер и преподавател по графичен дизайн, фотография и мултимедия в специалност „Рекламен дизайн” в Националната художествена академия. Завършил е НХА, специалност „ Художествено пространствено оформление”. В Нидерландия и Германия е бил ръководител на ателиета по време на CA семинарите на Европейската академия по изкуства. Едновременно с това участва в различни креативни ателиета по фотография, видео монтаж, нови медии ( EU сертификат). През 2009 година завършва следдипломна квалификация във Фламандския свободен университет в Брюксел. През 2017 година защитава дисертация в НХА и придобива докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства, a от 2023 е доцент в катедра Рекламен дизайн на НХА.

Има международна кариера като автор със самостоятелни изяви и участия в арт инициативи в България, Австрия, Швейцария, Нидерландия, Белгия, Люксембург,Франция, Германия, Литва, Гърция, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Египет, САЩ, Мексико, Япония, Китай, Корея... Член е на жури в редица международни конкурси за графичен дизайн.

Като гост преподавател и ръководител на ателиета е работил в Мексико, Нидерландия, Белгия, Германия, Израел, Северна Македония и Литва.

Организаторите на конкурса „Търновските благодетели” от Ротари клуб – Велико Търново посочват, че ако поради обективни причини не могат да бъдат реализирани проектите на победителите в конкурса, със съдействието на компетентното жури ще бъдат разгледани следващите проекти по реда на тяхното класиране и ще бъдат проучени възможностите за осъществяването на един от тях.

Ротари клуб - Велико Търново благодари сърдечно на всички участници в конкурса за интересните и оригинални идеи, положените усилия и най-вече за уважението към нашите щедри и благородни предци, дали толкова много за нас, техните днешни наследници.


Ключови думи
Христо Гелов Благодетелите
Последни
Седмицата
Анкета