Четвъртък, 28 Мар 2024
            
Павликени Спорт

Състезателят по карате Велизар Диков е Спортист на годината в Павликени

  20.12.2023 15:23
Състезателят по карате Велизар Диков е Спортист на годината в Павликени

 

Състезателят по карате Велизар Диков беше определен за Спортист на годината в Павликени, а неговият треньор сенсей Боян Ангелов получи наградата сред треньорите. При ветераните първо място заслужи плувецът Симеон Симеонов.

Всички призове „Спортист на годината“ бяха връчени по време на официална церемония, на която бяха отличени десетте най-изявени спортисти, както и треньори и ветерани от спортните клубове в община Павликени. Стилната церемония се проведе като спектакъл с богата музикална програма на сцената на НЧ „Братство-1884“.

Официален гост на церемонията беше световният шампион по борба Михаил Ганев. Присъстваха и общински съветници, спортни и обществени деятели.

С приветствие към всички шампиони се обърна домакинът - кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. „В историята си Павликени е бил свързан със спорта. Но силата на тази връзка в последните години е особено голяма, когато много нови клубове бяха учредени, много нови спортни обекти бяха открити, много нови таланти влязоха за първи път в тренировъчните зали. Следващата година ще е дори още по-впечатляваща, защото предвиждаме няколко конкретни спортни обекта“, каза градоначалникът. „Нашите спортисти са пример за упоритост, дисциплина и воля към успеха. Нека техният пример да вдъхнови още млади хора да се насочат към спорта и да ни напомня, че с упоритост и постоянство можем да постигнем всичко“, допълни инж. Манолов.

С приветствие към наградените се обърна и Михаил Ганев. „Поздравявам организаторите за добре направеното събитие. С това показват, че ценят и подкрепят спорта в Павликени, а когато има спорт, ни има и всички нас“, каза световният шампион.

Община Павликени е една от малкото общини в България, която предоставя безвъзмездно спортните обекти на всички клубове, развиващи дейност на територията на общината.

През тази година беше възстановено игрището за баскетбол и волейбол на стадион „Ганчо Панов”, както и пистата за дълъг скок. Предстои да бъде ремонтирана и лекоатлетическата писта на стадиона. В двора на СУ „Бачо Киро“ беше възстановено футболното игрище.

Регистриран беше още един спортен клуб – Спортен клуб по лека атлетика „Йордан Петров – Графа”.

Бюджетът за спорт беше увеличен с 30% спрямо 2022 г.

За поредна година Община Павликени финансово подпомогна дейността на спортните клубове, в резултат на което сме свидетели на отлични спортни постижения по време на състезания и турнири от държавния и международен спортен календар.

Наградите „Спортист на годината“ се определят по правилата в специален правилник, гласуван от Общински съвет – Павликени. Комисия, председателствана от кмета инж. Емануил Манолов и с членове заместник-кмета инж. Албена Петрова, началникът на отдел „Хуманитарни дейности” Катя Димитрова, както и общинските съветници Николай Димитров – председател на Постоянната комисия за младежта, спорта и туризма, и общинските съветници Светлана Енева, Николай Христов, Александър Александров и Димитър Златков се събра и оцени номинираните спортисти в категориите: „Ветерани”, „Треньор на годината” и „Спортист на годината”, според процедурата в правилника.

Първо място в категорията „Ветерани” за 2023 година заема Симеон Симеонов от Клуб по водни спортове „Росица“ - Павликени. През 2023 година Симеон Симеонов има спечелени 7 златни, 6 сребърни и два бронзови медала от международни и държавни турнири по плуване за ветерани.

Втори в категорията „Ветерани” е Красимир Николаев от Футболен клуб „Бъдеще – 2010” с. Бутово. Красимир Николаев още като дете се изявява и доказва в детско-юношеските отбори на Общински футболен клуб „Павликени”. Осем години играе за ОФК „Павликени”. През последните четири години играе за Футболен клуб „Бъдеще – 2010”, Бутово и е капитан на отбора.

Трети в категорията „Ветерани” е Васил Николов от Спортен клуб по тенис на маса „Павликени 2015”. През 2023 г. достолепните 79 години съхраниха спортния дух на Васил Николов и той завоюва 2 бронзови медала - един от състезание по двойки и един от индивидуално състезание.

Треньор № 1 за 2023 г. в община Павликени е сенсей Боян Ангелов от Спортен клуб по карате „Киокушин - Павликени“. Тази година Спортният клуб беше домакин на Национална купа „Павликени“, част от държавния спортен календар на Българската федерация по карате. В състезанието взеха участие общо 18 клуба, като два от тях бяха от Гърция, с което Национална купа „Павликени“ се превърна в международен турнир. Състезателите на сенсей Боян Ангелов се представиха отлично и завоюваха 5 златни, 7 сребърни и 5 бронзови медала. Купа за най-техничен състезател завоюва Велизар Диков. Четирима от състезателите на сенсей Боян Ангелов са титулярни в Националния отбор и се представиха достойно на Световното първенство по карате киокушин в Казахстан, провело се в края на януари тази година. През 2023 г. 21 състезатели на сенсей Боян Ангелов са завоювали 19 медала.

Второ място заема сенсей Митко Божанов – старши треньор на Спортен клуб по бойни изкуства „Павликени”. През 2023 г. състезателите на сенсей Митко Божанов  са извоювали 47 купи, 35 златни, 36 сребърни и 29 бронзови медала от европейски, национални първенства и международни турнири.

На трето място в категория „Треньор на годината“ е Мария Маринова –треньор на Баскетболен клуб „Росица“ - Павликени. През 2023 г. под ръководството на Мария Маринова момичетата от Баскетболен клуб „Росица“ - Павликени завоюваха множество медали от турнири и държавни първенства.

Спортист № 1 в община Павликени за 2023 година е Велизар Диков от Спортен клуб по карате киокушин „Павликени”. Велизар Диков е Републикански шампион и двукратен вицерепубликански шампион за 2023 година. Носител е на 2 купи - за най-техничен състезател и за най-висок боен дух. Достойно се представи на Световното първенство по карате киокушин в Алмати, Казахстан.

Второ място е за Калоян Кирилов от Спортен клуб по бойни изкуства „Павликени” - състезава в категория „мъже, юноши и девойки”. През 2023 г. Калоян Кирилов е завоювал 4 златни и един сребърен медал от национални турнири и държавни първенства.

Трето място заема Зарина Иванова от Спортен клуб по бойни изкуства „Павликени” – миналогодишният носител на наградата „Спортистна годината“. Зарина Иванова се състезава в категория „мъже, юноши и девойки”. През 2023 г. тя е завоювала от международни и национални турнири и от държавни първенства 3 златни медала, 4 сребърни и един бронзов медал.

Четвърто място е за Стефания Димитрова от Спортен клуб по лека атлетика „Йордан Петров - Графа”. През 2023 г. тя завоюва 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в дисциплините „бягане 60 метра” и „бягане 100 метра”.

Пета е Саня Николова от Баскетболен клуб „Росица“ – Павликени -  състезава се в категория „момичета до 10 години”. Тя е най-резултатен състезател и капитан на отбора.

Шесто място е за Александър Дончев - състезател по плуване в категория „деца до 15 години”. През 2023 г. е завоювал 2 златни, 5 сребърни и 5 бронзови медала от международни турнири.

Седмо място е за Пресиан Йорданов от Шахматен клуб „Маринополци“ - Павликени. Пресиан Йорданов се състезава в категория „16-годишни - юноши“. Капитан е на представителния отбор на клуба. Пресиан Йорданов е шампион по шахмат на община Павликени за 2023 г.

Осмото място е Красимир Захариев - състезател по плуване във възрастова група „деца до 15 години”.  През 2023 г. е завоювал 3 сребърни и 4 бронзови медала от международни турнири.

Девети е Божидар Донев от Баскетболен клуб „Росица” - Павликени. Божидар Донев се състезава в категория „момчета до 12 години”. Капитан е на отбора и е най-резултатен състезател в отбора на момчетата.

Десето място е за Алекс Владимиров от Спортен клуб по карате „Киокушин - Павликени“ - два пъти републикански шампион и бронзов медалист.

За доброто настроение на публиката се погрижиха със свои изпълнения Мажоретният състав при Средно училище „Бачо Киро“ - Павликени с ръководител Галя Георгиева, Вокална група „Меджик флайт“ при Средно училище „Бачо Киро“ - Павликени с ръководител Боряна Върбанова, учениците при Основно училище „Свети Климент Охридски“ -  Павликени с ръководител Катя Тачева и техния танц, Вокална група „Училищни звезди“ при Основно училище „Свети Климент Охридски“ - Павликени с ръководител Светослава Петрова.

Демонстрация на  техники от карате киокушин представиха каратеките на Спортен карате клуб „Киокушин - Павликени“ под инструктажа на сенсей Боян Ангелов. Специално за тържествената церемония каратеките направиха демонстрация на тамешивари - чупене на дъски.


Ключови думи
Велизар диков карате Спортист на годината Павликени
Последни
Седмицата
Анкета