Четвъртък, 15 Фев 2024
            
Горна Оряховица Други

Еднакви или различни, но заедно - ученици от ОУ „Иван Вазов“ отбелязват Международния ден на толерантността

  16.11.2023 16:06
Еднакви или различни, но заедно  - ученици от ОУ „Иван Вазов“ отбелязват Международния ден на толерантността

С инициатива под мотото „Еднакви и различни заедно” ученици и учители от ОУ „Иван Вазов“  отбелязват  Международния ден на толерантността - 16 ноември.

На този ден през 1996 г. на Общо събрание на ООН е приета Декларация за принципите на толерантността. Като член първи е залегнала дефиницията на това що е толерантност.

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на всички форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

За да има толерантност – трябва да има знания, откритост, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията, споделя педагогическият съветник в училището Антоанета Баланова, която организира инициативите.

Толерантност – това е хармония в многообразието. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира. С тези думи и с кратко радиопредаване, подготвено от седмокласници, започна денят на учениците от ОУ „Иван Вазов“. По инициатива на ученическия съвет всички ученици от четвърти до седми клас писаха послания за толерантността. Всички те очакват с нетърпение 18 ноември - час на класа, за да отворят кутията на „Добрите думи“, в която се крият послания, адресирани от приятел към приятел.

Малгучаните от 1 „б” клас с класен ръководител Гергана Манчева сътвориха „Дърво на толерантността“  и отправиха послание към всички по света - "Нека постъпките ни са добри".

Само няколко дни преди това с многообразни инициативи учениците в училището  отбелязаха и Световния ден на доброто, ден в който трябва да се замисляме повече как да направим света по-добро място заради самата доброта. Символът на движението - „открито сърце“, дело на френския художник Орел, бе претворен в картички от малчуганите.

Вдъхновяващата беседа за силата на думите от д-р Калин Василев, създател на TarnovoRUNS – най-активната организация за здраве в България, изпълни залата с назабравими емоции. Визитата при лъчезарния  6А клас бе по покана на техния класен ръководител – Калина Йорданова. С огромен интерес учениците говориха за здравето, за човешката сила, за копнежа, решителността, постоянството  и добрината. Според д-р Калин Василев всичко започва и се изгражда още в детска възраст и ако искаме промяна към по-добро, свързаност, човещина и здраве трябва да започнем от тях – децата. А за прекрасно възпитаните шестокласници, той отправи поздравление към учителския колектив.

Наша отговорност и задължение е от училището ни да излизат добри и образовани хора, сподели директорът на училището Иван Момъков в отговор на ласкавите думи.


Ключови думи
толерантност ОУ Иван Вазов Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета