Вторник, 13 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

С 23 000 лева по проект на МОН СУ „Георги Измирлиев” преобразява своята Библиотека

  14.11.2023 15:52
С 23 000 лева по проект на МОН СУ „Георги Измирлиев” преобразява своята Библиотека

Библиотеката на СУ „Георги Измирлиев” ще бъде не само място за вземане на книги, а ще се превърне в сърцето на училището, в място, където на всеки ще му е приятно да се отбие и да участва в разнообразните форми на учене и общуване, които ще се предлагат.

Преобразяването вече е започнало и ще стане факт до 15 декември. Финансирането е от МОН, след като училището спечели проект по Национална програма „Осигуряване на сигурна и достъпна образователна среда”, модул „Съвременна среда за качествено образование по хуманитарни науки, изкуства и спорт”.

Целта на проекта е на първо място да се обнови библиотеката и библиотечния фонд. Но още по-важното е, че тя ще се превърне в място, което повишава грамотността и знанията на учениците, насърчава мисленето, въображението и творческите им заложби, обяснява директорът на Гимназията Криси Аврамова.

Общата стойност на проекта е 23 000 лева. Средствата са разпределени за няколко дейности – обновяване и обзавеждане на помещението, закупуване на книги и учебни пособия, организиране на срещи с интересни и мотивиращи личности, разказва подробности библиотекарят Даниела Данкова.

Закупени са близо 400 книги на обща стойност 7000 лева. Повечето са съвременни произведения, които са близки до днешните деца. Идеята ни е чрез интересни за тях теми да провокираме интерес към четеното, обяснява Данкова.

За близо 2000 лева са закупени и различни учебни материали и пособия за обучение по природни науки -  роботи, роботизирана ръка, елементи от електрониката и др. Те ще бъдат в помощ на уроците по програмиране, които ще се провеждат в новата библиотека.

В момента се прави обновяването на пространството. Обзавеждането е възложено на фирмата, направила обзавеждането на обновената Регионална библиотека „Яворов” в Бургас, която е най-модерната засега в страната. Помещението на училищната библиотека ще се раздели на зони чрез стелажи и ще се доставят модули, които могат да се разместват и подреждат според нуждите на занимаващите се групи. За тази част от проекта са предвидени 12 500 лв.

Останалата част от сумата е за срещите с интересни личности, които всъщност вече започнаха. Миналата седмица на гости на учениците в Гимназията беше представител на Историческия парк в село Неофит Рилски. Предстои среща с Росен Апостолов – водещ изследовател в Кралския технически институт в Стокхолм, Швеция. Ще гостуват Ваня Николова и Михаил Билалов, Александър Сано, д-р Стефка Чернева от ВТУ, както и горнооряховчани, успели в различни сфери на науката и бизнеса.

Всички ние се вълнуваме, очаквайки да представим на ученици и родители новата ни придобивка. Надявам се, че това прекрасно ново кътче в училище ще даде стимул на децата да четат, да правят опити, да творят и да развиват своите способности, обобщава Криси Аврамова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" библиотека Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета