Понеделник, 12 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Доброволци от Горнооряховския младежки парламент се включват в първия Ден на четенето в България и ще четат книжки в детските градини на 17 ноември

  13.11.2023 09:23
Доброволци от Горнооряховския младежки парламент се включват в първия Ден на четенето в България и ще четат книжки в детските градини на 17 ноември

Горнооряховският младежки парламент се включва активно в инициативата на Валентина Стоева и Фондация „Четене“ (https://readingfoundation.bg/) за повишаване на гламотността сред децата.

На 17 ноември 2023 г. ще се проведе първият Ден на четенето в България, по подобие на инициатива в Германия. Екипи на Младежкия парламент ще посетят детски градини в града и ще прочетат любими детски приказки, след което ще разговарят с малчуганите и ще споделят мисли за любимите си книги и за важността на четенето Ще се постараят да предадат посланието на децата, че четенето е приятно. Ще им разкажат защо четенето дава възможности и свързва хората.

Всяко българско дете има право да отключи пълния си потенциал. Подкрепяме децата, като развиваме грамотността им чрез четене. Развитието на грамотността е комплексна задача, която започва от най-ранна възраст и изисква комплексен подход. Да получават знания за ползите от четенето, чрез които да развиват уменията на децата и да ги подготвят за живота, обясняват инициативата си младите хора.

Истината е, че живеем във времена, в които младите хора все по-рядко разгръщат страниците на хубава книга. А причините са много и все така банални – липса на време, предпочитания към филми и т.н. Колко точно е полезно четенето на книги? Един от най-полезните ефекти на четенето на книги е възможността то да породи в нас вдъхновение. Ами да – книгата не само може да ни накара да последваме мечтите си, да повярваме в себе си, но и да промени коренно живота ни. Да, четенето подобрява мисленето и паметта, а също и речниковия запас, но то ни дава и много повече. Четенето на книги има и лечебно действие.

Според учени, четенето на книги е един от най-успешните начини да преборим стреса. „Затова нека на тази дата - 17 ноември 2023 г., обявена като „първия Ден на четенето в България“ да ви стимулира да отделите 15 минута за прочитане на любим абзац или страничка от книга“, призовават младежите от ГМП.


Ключови думи
Горнооряховски младежки парламент Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета