Петък, 09 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Първата тържествена сесия след клетвата на новите кметове и съветници завърши с избор на Огнян Стоянов за председател на ОбС

  10.11.2023 13:32
Първата тържествена сесия след клетвата на новите кметове и съветници завърши с избор на Огнян Стоянов за председател на ОбС

Точно в 10 часа областният управител Ивайло Здравков откри тържествената церемония за полагане на клетва от новоизбраните кметове и общински съветници в Горна Оряховица.

Моето присъствие тук е знак за подкрепата, която имате от държавата, каза Здравков, преди да даде думата на председателя на Общинската избирателна комисия Иван Илиев за обявяване на избраните.

Тук имаме избрани 29 общински съветници, пожелавам ви да работите така, че на следващите избори отново да избираме 33 представители, каза Илиев. Намекът е за намаляването на състава на ОбС заради по-малкото жители на общината след последното преброяване.

Новите 29 избраници повториха заедно клетвата и се подписаха под клетвения лист. След тях същата церемония се повтори с новоизбраните кметове на селища. Накрая беше и новият кмет на общината.

Ще работя с всички и за всички, обяви Николай Рашков. Приемам този пост като отговорност, ще дам всичко, за да оправдая вашето доверие, каза още той, след като получи символите на кметската власт – огърлица и ключ за Горна Оряховица, от временно изпълняващата длъжността Деница Коева.

Работете така, че да оправдаете очакванията на хората, които са ви изпратили в тази сграда, пожела отново областният управител Ивайло Здравков.

Официалната церемония по клетвата завърши с благостлова на архиерейския наместник отец Николай в съслужение с отец Зоран и отец Созонт.

Първата сесия на новия Общински съвет бе открита от доайена сред съветниците инж. Павлинка Николова. За преброител пък бе избрана най-младата сред съветниците Паолина Пенева. По традиция първото заседание е само с една точка в дневния ред – избор на председател на ОбС.

Обикновено изборът е тестване на разпределението на силите в местния Парламент. Това обаче не беше нужно днес, тъй като бе направено едно-единствено предложение - за Огнян Стоянов. Тайният избор беше организиран от тричленна комисия с председател Иван Момъков и членове Николай Илиев и Даниел Божанков.

След преброяването на бюлетините стана ясно, че новата власт разчита на много стабилно мнозинство. От 29 гласували, 19 са подкрепили Огнян Стоянов, а 10 са пуснали празен плик.

Избирателите умно не са дали превес в Общинския съвет на нито една партия. Дано това да ни накара да бъдем диалогични и да работим заедно за нашата община. Проблемите на Горна Оряховица и останалите селища нямат цвят и партийна принадлежност. Трябва да се решават с мисълта за общото добруване, каза в първото си изказване новият председател. Ще направя всичко възможно ОбС да се отвори към гражданите и хората да знаят какво правим в тази сграда. Очаквам добра съвместна работа с общинската администрация, за да се пресече практиката за вземане на важни решения без дискусия и без предварително обсъждане, каза още Огнян Стоянов.

След което сложи край на първото заседание от мандат 2023-2027, канейки всички за традиционната обща снимка пред Общината.


Ключови думи
клетва Общински съвет кмет председател Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета