Вторник, 06 Фев 2024
            
Горна Оряховица Култура

Графикът Деница Александрова представя изложба, в която се завръща и към живописта

  07.11.2023 15:13
Графикът Деница Александрова представя изложба, в която се завръща и към живописта

Художествена галерия „Недялко Каранешев” представя изложба на своя уредник д-р Деница Александрова – Иванова. 64 творби показват, макар и не пълно, но достатъчно комплексно, творчеството на художника през годините, започвайки още от студентския период.

Най-интересното е, че майсторът на малката графика и екслибриса този път се представя и с доста живописни платна. Повечето от тях са съвсем нови, създадени са през последната година. Вдъхновени са от всичките изложби, които Деница Александрова е организирала в Художествената галерия, повечето от които са били живописни.

Вдъхновена от картините на десетки автори, които са минали през Галерията, тя се върнала към сухия пастел – техника, която много обичала в началото на творческия си път. Особен акцент в изложбата пък е едно старо маслено платно – създадено през ученическите й години и случайно открито наскоро. Звучи страхотно съвременно и придава дълбочина на цялата изложба.

Графиката, разбира се, заема полагащото й се място. Показани са различни графични техники – както класически, така и дигитален печат. Има екслибриси, малка графика. Има награждавани творби, както и такива, които са притежание на частна колекция и са предоставени специално за изложбата.

Изложбата ще бъде открита в нетрадиционен ден за Галерията – сряда, 8 ноември, от 17:30 часа. Съвпада с големия християнски празник Събор на свети Архангел Михаил и другите небесни сили. Не е търсено съвпадение, но някак си така се получава, че всички важни неща, които правя, започват в подобен празничен ден, обяснява д-р Деница Александрова - Иванова.

За нея това е първа изложба в галерията, която ръководи от години. Досега е участвала само в смесени изложби, но за първи път показва пред близките и съгражданите си цялостното си творчество.


Ключови думи
Деница Александрова изложба Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета