Сряда, 07 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

800-годишна църква с некропол откриха археолозите под Ряховец, новият кмет Николай Рашков обеща съдействие за консервация

  08.11.2023 13:55
800-годишна църква с некропол откриха археолозите под Ряховец, новият кмет Николай Рашков обеща съдействие за консервация

Деветият археологически сезон на Ряховец добави нови парченца към историята на крепостта и селищата наоколо. В последния ден от разкопките археолозите показаха находките си на новоизбрания кмет Николай Рашков, който обеща пълното съдействие на Общината за опазване на откритото. Необходима ни е помощ, за да направим проект за консервация. Разчитаме Общината и главният архитект да помогнат за проекта, държавата дава финансиране за подобни дейности, обясни ръководителят на разкопките Илиян Петракиев.

28 работни дни продължиха тазгодишните разкопки, които са финансирани с близо 47 000 лева от Министерството на културата. Беше много ползотворен сезон. Продължихме започнатото през минали години проучване на Южното подградие и Главната порта и добавихме един изключително интересен нов сектор, обясни Петракиев.

До Главната порта вече е разкрита изцяло голямата ранна сграда, по която се работи от няколко години. Става въпрос за изключително мащабно съоръжение с размери 15 на 10 метра. Една от работните хипотези е, че именно това е Замъкът Рахауч, отбелязан от Михаел Бехайм в разказа му за похода на Владислав Варненчик през българските земи в 1444 г. Вероятно е била внушителна кула, която се е забелязвала отдалеко. Била е разрушена от земетресение, но и от артилерийски стрелби в ново време. За съжаление нямаме археологически материал от XV век, за да потвърдим тази хипотеза, но да се надяваме, че ще открием в следващите разкопки, коментират археолозите.

В Южното подградие е продължено проучването на сектори, разкрити в предишни години. Тази зона се ползва и за учебна база, тъй като е най-лесно достъпна и социализирана. Уникалната за България Археологическа школа и тази година привлече ученици от Горна Оряховица и Велико Търново. А миналата седмица дойдоха на посещение деца от Габрово и се правят планове те да се включат догодина в разкопките.

В тази зона са открити над 10 ями с много средновековна керамика, кости, битови предмети и монети от XIII век.

Продължава проучването на ров от елинистичната епоха I – II век пр. Хр. Вероятно тук е имало голям градски и търговски център от тракийско време, ако се съди по голямото количество монети и парчета от амфори с печати, добавя проф. Хитко Вачев. Аз вече не съм научен ръководител, аз съм само ментор на този екип, който толкова много израсна в тези години, похвали той младите си колеги Илиян Петракиев и Мая Иванова.

Тази година в тракийския пласт са открити дръжка от амфора с имитационен печат и монети имитация на сечени в Одесос. Тук се откриват може би най-много подобни монети в страната, което е знак за голям търговски център, обяснява и Петракиев.

Отново в Южното подградие са разкрити и четири нови квадрата, които ще се покрият с гелтекстил за зимата и ще са готови за следващия сезон.

Най-голямото откритие за този сезон е новият сектор в Северното подградие, където е разкрита църква от края на XII и началото на XIII век. Както много други големи открития и това е случайна находка. Прави я Георги Христов от РИМ на 31 декември 2022 г. Близо до дерето той вижда база от колона, която е прибрана в Музея. Още в първите дни на новия сезон започват работа и се очертава зид, после излизат и парчета от стенописи. Те са почистени от доц. Пламен Събев от РИМ. Разкрити са южната и северната стена на църквата. За съжаление от абсидата е останало малко. В момента се прави навес, за да се предпази през зимата. Но спешно трябва да се направи проект за консервация, за да се съхрани обекта трайно.

Още Карел Шкорпил, който прави проучвания в района през 1906 г. и ги издава през 1910 г., описва църква в подножието на крепостта Ряховец. От тогава много учени са я търсили. Дали това е църквата на Шкорпил, не е сигурно, но находката е изключително интересна.

Най-голямата награда за археолозите е намерен вкопан в пода на църквата кръст енколпион – реликварий, в който са се съхранявали парченца от мощи или късче от светия кръст. Такива реликварии често са се вграждали в храмовете. Намереният под Ряховец е бронзов. Всъщност е открита едната част от него, на нея има изображение на светец и надпис на старобългарски. Според учените изписано е Георги и вероятно това е светецът покровител на храма, открит също от Георги.

Около църквата са разкрити досега 10 гроба, от които два са детски. В тях са намерени две обеци, пръстен, сребърна халка. В единия очевидно е била погребана жена със забрадка, украсена с над 100 стъклени мъниста. По друг скелет пък са открити следи от тъкан с медни нишки по ръцете – вероятно остатъци от нещо като маншети.

Вероятно тук е имало селище, свързано със селата Сергювец и Темниско, които са създали Първомайци. И въобще цялата крепост вероятно е била опасана от жилищна зона, предполагат археолозите.

Има археологическа работа за много години напред. Но междувременно може да се направи така, че хората да видят откритото дотук. Малко трябва, за да се поддържат туристическите пътеки, които свързват крепостта с Божур, а от там и с Арбанаси и Велико Търново. Тази година екипът е поръчал няколко табели, а има и специална изненада, за която обаче ще разкажем по-късно.

Всичко, намерено през този сезон, ще бъда показано в изложба в Историческия музей в Горна Оряховица. По традиция тогава археолозите ще благодарят на всички, които подкрепиха и тази година разкопките и Археологическата школа.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
разкопки Ряховец Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета