Неделя, 11 Фев 2024
            
Горна Оряховица Общество

Валентина Григорова от Първомайци е „Декоратор на България 2023“

  12.11.2023 10:09
Валентина Григорова от Първомайци е „Декоратор на България 2023“

Майсторката на торти Валентина Григорова от Първомайци се нареди сред най-добрите кулинарни професионалисти в България, спечелили своите категории в тазгодишното издание на Националната кулинарна купа на България. Валя е победител в надпреварата за украса на торти и стана „Декоратор на България 2023“.

Националната кулинарна купа е най-голямото кулинарно състезание в България, в което мерят сили най-добрите професионални готвачи. В рамките на събитието се конкурират готвачи, хлебари, сладкари, пицари и кулинарни отбори. Категориите са десет, включително и за млад готвач, където чудесно се представиха ученици на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Поздравявам училището, че е дало възможност на децата да се докоснат до най-добрите в занаята. Всички се представиха много добре и получиха награди. Но най-важното е, че събраха безценен опит, коментира Валентина.

Събитието се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи и Pastry Academy, която разви сладкарските категории, където е и декорацията. С партньорство на София Експо център, където в продължение на 4 дни се развиха кулинарните битки.

В категорията „Декоратор на България“ надпреварата се оценяваше от жури доказани сладкари, шоколатиери и майстори на печивата като Мария Озтюрк, която беше и председател на оценяващата комисия, Силвия Янковски, Анелия Боланд, Иван Александров, Радо Стамболов, Елица Божилова, Евгени Филчев и др.

Задачата е да се декорира торта и то по определена тема. Тортата всъщност е от стиропор, който се облича във фондан и се декорира. Изискването е всеки блат да е най-малко 50 см и най-много 80 см в диаметър, а височината на тортата да е минимум 70 и максимум 150 см. Задължително е идеята да е оригинална и да съответства на темата. Забранени са всякакви светещи, въртящи се и неядливи елементи.

Тази година темата била „Традиционни зимни празници“. Валентина избрала за вдъхновение Андреевден, който се празнува на 30 ноември и в народните вярвания е още Мечкинден. Затова и на тортата, подготвена от Валя, е светецът с кочан царевица в ръка, а от другата страна е мечка. Отстрани всичко е обрамчено от ябълки, гроздове, мушмули, шипки и прочие есенни плодове. Всичко е направено от фондан и захарна хартия.

По регламент състезателите имат прави да си направят по-трудоемките заготовки вкъщи, но като цяло тортата се монтира и декорира на място, като това трябва да стане за 120 минути.

Валентина се регистрирала спонтанно за състезанието, но се подготвяла сериозно близо месец преди това. Най-трудното всъщност е да се избистри идеята и да видиш в главата си тортата, която искаш да направиш, казва Валя. След това да изчислиш правилно тежестта и разположението на елементите, и накрая да направиш всеки един от тях.

Валентина има голямото предимство да е художник, така че няма проблем с творческата част от задачата. Всъщност повечето от шефовете-сладкари и декоратори също са се занимавали с рисуване, а доста от членовете на журито са завършили Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

Това, което най-много впечатлило журито, било, че тортата на Валя няма лице и гръб, а всички елементи са неделима част от цялостното внушение. Тази торта разказва история, похвалили я оценяващите.

За мен лично най-полезно беше, че журито отдели време за всеки от нас и ни показа силните и слабите страни. Получихме добри съвети от истински майстори в нашия бранш, това е хубав бонус към наградата, казва Валентина.

Наградата за победителя е 1000 лева, но за Валя не по-малко важно е самочувствието и стимулът да се развива. В момента тя работи в сладкарница във Велико Търново, но прави и торти вкъщи. Някой ден може би ще се престраши да направи и собствена работилница.

Какви истории разказват нейните торти може на видите на Sweet Delight - by Valia.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Валентина Григорова Декоратор на България 2023 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета