Вторник, 16 Яну 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

ВМРО: Промяна е необходима, но не е нужно да рушим постигнатото и да започваме отначало. Трябва да сменим приоритетите

  17.10.2023 10:15
ВМРО: Промяна е необходима, но не е нужно да рушим постигнатото и да започваме отначало. Трябва да сменим приоритетите

Големият порок на българската политика е, че всеки идва на власт с мисълта, че само той знае какво трябва да се направи и че всичко преди него е грешно. Така вместо да вървим стъпка по стъпка напред, правим една напред и две назад.

Ние от ВМРО сме убедени, че в Горна Оряховица е необходима промяна. Но ние не разбираме промяната като отричане на сегашното и започване отначало.

НИЕ ИСКАМЕ ДА СЕ НАДГРАДИ ПОСТИГНАТОТО ДОСЕГА КАТО СЕ СМЕНЯТ ПРИОРИТЕТИТЕ.

Защо да сменим приоритетите ли? В този мандат, а и в предишните, се инвестира много в осъвременяване на публичните пространства и сгради. На заден плат останаха пътища, междублокови пространства, тротоари, водопроводи и т.н. Целевите средства от държавата също отиваха към обекти като паркове, площади, игрища. Това са хубави, дори много хубави неща, но те не трябва да са приоритет, а следствие.

Първо трябва да са улиците, инфраструктурата, която подкрепя бизнеса, въобще нещата, които касаят повече хора и които ще създадат принадена стойност.

ИСКАМЕ В СЛЕДВАЩИЯ МАНДАТ ПРИОРИТЕТ ДА БЪДАТ СРЕДСТВАТА, НАСОЧЕНИ КЪМ ПУБЛИЧНАТА ИНФРАСТРУКТУРА. Защото няма нищо лошо в хубавите градинки, но фокусът трябва да е насочен към други неща, които ще задържат хората в Горна Оряховица и ще оправдаят нуждата от паркове и спортни терени.

Всичко опира до пари, когато говорим за местна политика. Те трябва да дойдат отнякъде, а вариантите не са много. Собствените приходи на една община, които могат да се използват за развитие, са от местните данъци за сгради и автомобили. Така че, за да генерира повече приходи, Общината трябва да поощрява строителството. И то строителството на нови сгради с висока стойност, защото данъкът е функция от тяхната оценка. Става дума както за жилищни сгради, така и за такива с бизнес и промишлени цели.

Уви, нашата Община все още се държи като мащеха за бизнеса. Това трябва да се промени. Както и трябва да се налага политика, която да стимулира бизнеса, ориентиран към по-младите и образовани хора. Ние не разполагаме с голям трудов ресурс. Вече говорихме, че демографската катастрофа го изчерпа. Трябва да подкрепяме бизнеси, които ще задържат местните млади хора, но и ще привличат хора отвън. Това става с технологични, модерни и добре платени производства и услуги.

ПРИОРИТЕТ ЩЕ НИ БЪДЕ ПРОМЯНАТА НА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ГРАЖДАНИТЕ И ФИРМИТЕ-РАБОТОДАТЕЛИ. А всички заедно трябва да решат като каква ще се развива Горна Оряховица. Все още няма ясна визия като каква иска да се развива нашата община – като индустриален, логистичен, културен или какъв център.

ИСКАМЕ ДА СЕ РЕШИ И КАК ЩЕ ИЗГЛЕЖДА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЧИСТО ВИЗУАЛНО. Предлагаме Общинският съвет да разработи визия за естетична градска среда. Без значение дали един обект ще продава понички или „Кристиан Диор”, той трябва да има приличен вид и да съответства на някакви стандарти.

Това се отнася не само до сградите, но и до парковете, павилионите и всичко, което се включва в градския пейзаж. В края на краищата Горна Оряховица сигурно е с най-много дипломирани художници на глава от населението – над 150 са, така че защо да не ползваме техния потенциал за създаване на една различна среда от сегашната. Без да правим квалификации, но градът ни не изглежда добре. Тази идея я наричаме „естетнична”, но всъщност има и прагматична цел, защото това също е начин за повишаване стойността на имотите.

ПРИОРИТЕТ, РАЗБИРА СЕ, Е И АДМИНИСТРАЦИЯТА. И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ГОВОРИМ ЗА СЪКРАЩЕНИЯ, НАПРОТИВ. Работещите в Общината са малко. Искаме оптимизиране на структурата и повишаване на качеството. Това означава публични конкурси за повече позиции, въвеждане на ефективно електронно управление, обезпечаване с кадри на ключови ресори, където сега се чувства остър недостиг.

Бихте казали, че това е работа на кмета. Но това далеч не така. Общинският съвет одобрява структурата на общинската администрация. Ролята на общинските съветници е да вникнат в предложеното от кмета и да го дискутират. И да предложат промени там, където се вижда дисбаланс в администрацията.

Имаме самочувствието, че всеки един от нас познава достатъчно добре недостатъците на сегашната структура и има виждания как може да се подобри системата без да се разрушава.

Ние от ВМРО знаем как и можем да извършим нужната промяна. Подкрепете ни с №4 в бюлетината.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
ВМРО Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета