Неделя, 14 Яну 2024
            
Горна Оряховица Други

Трета книга на Милен Иванов представя издателство „Захари Стоянов”

  15.10.2023 09:29
Трета книга на Милен Иванов представя издателство „Захари Стоянов”

Горнооряховчанинът Милен Иванов отключи писателя в себе си на 50 години, но вече издава трета книга, а още две чакат печат. Най-новата му творба се представя от издателство „Захари Стоянов”, което публикува и предишната „Сълзите на вълка”. Милен отново се връща към писането за възрастни, но продължава пътя си в света на магичното и търсенето на духовното. И отново корицата е дело на художника Пламен Капитански.
Новата му книга е със заглавие „Нива” и много пъти са питали автора къде пада ударението – на първата или втората сричка. Той казва, че и двете биха могли да са верни в зависимост от погледа към написаното. Все пак главен обединител на сюжетните линии е една нивичка от всичко на всичко 2 декара и то на лошо място, която никой не искал да обработва преди…
…Преди да започне разтурянето на ТКЗС-та в началото на 90-те и появата на първите частни кооперации. В едно село, съзнателно останало безименно, защото може да е всяко българско село, двама фермери притежават почти цялото землище. Двамата разбират за един проект, който обещава голямо финансиране, но и на двамата не им стигат по 2 декара, за да участват. В селото била останала само една нивичка точно с 2 декара на много лошо място и започва борба кой да я купи. В книгата има още много истории за двамата земеделци, децата им, сина на собственика на нивата и прочие. Сагата продължава близо 30 години и действието завършва през 2023 г.
Вероятно 90% от героите са реални лица и дори в един момент се притесних да не се познаят. Но пък едва ли ще си признаят, смее се Милен. Всичко съм го видял със собствените очи, а и съм напълно съгласен с мисълта, че за каквото и да пишеш, ако ще и за водорасли да е, накрая се оказва, че пишеш за себе си, казва още авторът.
В книгата му има много чувство за хумор, но историята предизвиква и сълзи. Това споделят първите читатели на „Нива”.
Само за две седмици след излизането й от печат, авторът получи десетки отзиви. Някои от тях вадят сълзите от мен, признава Милен Иванов.
„С книгата разпалихте искрата на пробуждането за невидимото, което е вълшебно. Предава се от ръка на ръка от моите приятели. Като щафета на духовно изживяване. България е богата на гении, като вас, получили посланието и предавайки го толкова разбираемо. Благодаря”, пише една от първите читателки.
„Толкова много истина и то такава хубава истина, че вади сълзите от мен, без да ме пита”, споделя друг почитател на романа на Милен.
„Милен Иванов споделя, че всички сме богове в развитие, дошли тук, за да творим и да се усъвършенстваме. Много силно е посланието в края на творбата: „Пожелавам на всички да се освободят от миналото си”. Сякаш идва навреме, като поле за размисъл преди изборите”, пише читателка, която свързва книгата и с актуалната политическа ситуация.
Книгата е вече по книжарниците и всеки може да съпреживее духовните пътешествия на Милен Иванов.


Ключови думи
Милен Иванов Нива книга Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета