Петък, 01 Дек 2023
            
Горна Оряховица Местни избори 2023

Единодушно: БСП издигна Огнян Стоянов за кмет на Горна Оряховица

  01.09.2023 22:45
Единодушно: БСП издигна Огнян Стоянов за кмет на Горна Оряховица

Председателят на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов е човекът, начело с който партията отива на местните избори на 29 октомври.

Тази вечер общинската партийна конференция го утвърди за кандидат за кмет на Горна Оряховица и за водач на листата. На форума  бяха утвърдени и хората, с които социалистите ще се борят за кметствата в селищата в Горнооряховско, както и кандидатите за съветници.

Огнян Стоянов е получил безапелационните 32 номинации от проведените 27 събрания на основни партийни организации и 5 на клубове по интереси.

Общинският център и населените места притежават ресурси и способни хора, които да постигнат развитие. Предлагаме програма за обединение на гражданите и промяна на цялата община. Европа и светът се развиват на бърза скорост. Ако искаме да вървим напред, трябва да действаме с обединени усилия. Целта ни е Горна Оряховица да бъде община благоустроена, място на щастливи хора, които да изявяват талантите си, да се подкрепят помежду си. Община, в която всеки има правото да създава, да проявява предприемчивост, да има равен шанс, да проявава солидарност към всички членове на обществото, особено към най-уязвимите. Горна Оряховица трябва да стане град, сочен за пример, да спре да се обезлюдява, да стане достъпен град за хора с увреждания и млади семейства. Населените места трябва да се развиват динамично. Целта ни е да са чисти и сигурни. Днес положението е нито приемливо, нито поносимо. Днешното управление се характеризира с безконтролно харчене, скъпо строителство, даване на обществени поръчки на приближен кръг хора, липса на стратегически план и приоритети. С абсолютно безхаберие към проблемите на хората. Не успява да се справи с друго, освен с увеличаването на обществените разходи. Управлението на общината ни струва все по-скъпо, като за сметка на това е все по-некачествено и все повече в разрез с исканията на гражданите. Промяната е нужна, а местният вот е шанс този процес да започне. Местната власт е тази, която влияе най-пряко върху живота на всеки от нас. Смисълът на политиката е да служи на хората, затова ОбС на БСП се обединява зад управленски принципи за мандат 2023 – 2027 – грижа за хората, поддържане и подобряване на жизненото пространство, икономическо развитие с опазване на природата, намаляване на социалните неравенства и дистанцията между управление и граждани, противодействие на корупцията, обяви Огнян Стоянов, след което посочи приоритети на БСП, сред които създаване на цялостна стратегия за управление на общината, чисти населени места и пр. Истинската грижа за хората трябва да е акцентът в управлението, обобщи Огнян Стоянов.

А динамиката в местното самоуправление в Горна Оряховица през изтичащия мандат припомни инж. Георги Рачев.

По думите му съветниците от „БСП за България, АБВ, Движение 21“ са били незаобиколим фактор в местния парламент, въпреки че са били превъзхождани числено. По думите на инж. Рачев мандатът е бил белязан от пандемията от коронавирус, поредицата от парламентарни избори и най-вече от факта, че дори и днес все още няма приет бюджет. Трябва да се борим за убедителна победа, за да станат реалност идеите, които БСП изповядва, заяви инж. Рачев.

За целта БСП продължава да търси коалиционни партньори. На 29 юни е проведено заседание на Общинския съвет на партията, на което са разгледани различни варианти за явяване на местния вот. Надделяли са мненията партията да се яви във формат местна коалиция, като привлече партньори от лявото пространство. На този етап е постигнато разбирателство с „Левицата“ – кандидат-кметът и водач на листа да е от БСП, а 3, 7, 15 и 23 място да са предложени от „Левицата“. Разговорите в посока разширяване на формата продължават.

Ако успеем да го направим, ще дадем сериозна заявка за управлението на общината, смята Огнян Стоянов.

През годините в Горна Оряховица името на БСП се е свързвало с добри решения и вярвам, че това ще продължи да се случва. Хубаво е, че днес сме обединени, защото когато сме обединени, имаме по-добри резултати, бе коментарът на председателят на Областния партиен съвет във Велико Търново Марияна Бояджиева.

БСП заслужава да управлява в Горна Оряховица и има всички предпоставки това да се случи. Добре е хората да осъзнаят, че предстоящите избори са не само за кмет и общински съветници, но са избор накъде и как ще тръгне развитието на страната ни. Затова играйте в един отбор, със сърце и душа, поръча на социалистите в общината членът на Изпълнителното бюро на БСП Борислав Гуцанов.

Конференцията упълномощи ОбС на БСП в Горна Оряховица да подреди листата. При проведените събрания на основните партийни организации са предложени 29 кандидати. Самоотводи си направиха инж. Георги Рачев, инж. Антон Паричев и Йордан Дончев. Най-много номинации са събрали Габриела Шилкова (10), Огнян Стоянов (7), инж. Павлинка Николова (5), Михаил Ченков (4) и т. н.

В Долна Оряховица БСП номинира за кмет Николай Чергиланов, предложението за Първомайци е Виктория Велинова, за Поликраище е Цветомила Кьосева. В Драганово БСП ще подкрепи издигнатата от инициативен комитет Соня Илиева. Във Върбица БСП залага на Зейджан Селимова, в Крушето – на Мирослав Атанасов, в Писарево – на Петко Петков, в Стрелец – Вяра Билева, в Паисий – Светозар Стефанов. В Горски горен Тръмбеш пряк избор няма да има, а в Янтра, Правда и Горски долен Тръмбеш партията все още не обявява кандидатите си. Те ще бъдат утвърдени на Общински съвет.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Огнян Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета