Четвъртък, 11 Май 2023
            
Горна Оряховица Политика

Председателят на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов ще подкрепи смяната на Корнелия Нинова, ако конгресът гласува за нов лидер

  09.02.2023 11:38
Председателят на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов ще подкрепи смяната на Корнелия Нинова, ако конгресът гласува за нов лидер

Горнооряховската организация на социалистите – една от верните доскоро на лидера Корнелия Нинова, също премина в лагера на тези, които искат ново ръководство в партията. Дни преди конгреса общинският председател на БСП Огнян Стоянов открито заяви, че ще подкрепи смяната на лидера, ако на конгреса има такава точка.

В БСП се изгради една нова генерация от млади политици като Крум Зарков, Петър Витанов, Деница Златева, Станислав Владимиров. Млади по възраст, но вече с богат опит. Те и сега са част от ръководството и имат достатъчно потенциал да изведат БСП от кризата. Промяната сега ни е изключително важна, за да не бъдем съвсем обезличени, смята Огнян Стоянов.

Миналата неделя той беше от тия, които все пак отидоха до София за проваления Национален съвет. Висшият партиен орган трябваше да вземе важни решения, като график и дневен ред за общинските конференции, на които ще се номинират кандидати за народни представители, указания за номинации и пр. Националният съвет обаче беше бламиран под различни предлози от голяма част от членовете си и бе отложен.

Откакто съм негов член – около 3 години, това е първият провален Национален съвет. И това не е случайно и не е заради снега, а е знак към ръководството, че нещо не е както трябва. Колегите, особено тези, които бяха там, но отказаха да се регистрират, ясно заявиха несъгласието си със сегашната роля на Националния съвет. Той е превърнат в гумен печат за утвърждаване на спуснатите от Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро решения. Накратко бяхме свидетели на дълбокия разлом в нашите редици. Разлом, който вместо да се затваря, става още по-дълбок в навечерието на конгреса и на поредица от избори. Това изправя БСП пред голямо изпитание, може би най-сериозното в най-новата история на партията. И нещо трябва да се направи, коментира Стоянов.

Въпреки че няма графици и утвърдени правила за номинации, Общинската конференция в Горна Оряховица е насрочена за 17 февруари от 18 часа в Зала 1 на Общината. Горнооряховските социалисти ще трябва да номинират водач на листата и свои кандидати за народни представители. Това ще е много трудно в ситуация на дълбоки вътрешни противоречия в партията.

Корнелия Нинова спечели с огромна подкрепа вътрешните избори през 2020 г. в Горна Оряховица. Мнозина редови социалисти още я подкрепят и никак не е сигурно, че конгресът ще намери начин да свали лидерката.

Председателят на БСП се избира по най-демократичния начин с пряк вот от всички членове на партията. Но не е помислено за ситуация като сегашната – какво става, ако избраният председател трябва да бъде сменен предсрочно. Така че предстоят трудни решения, които обаче не търпят отлагане, смята общинският председател в Горна Оряховица.

Няколко груби грешки в 48-то Народно събрание доведоха до загубата на доверие към лидерката си сред горнооряховските социалисти.

Първата грешка беше връщането на хартиената бюлетина. Не само, че никой от членовете ни не е искал връщането й, но и мнозина се почувстваха унизени, че ги смятат за неспособни да се справят с една изборна машина. Минаха вече няколко избора, който е искал да подкрепи БСП, се е научил как да гласува с машина. Да, подкрепата ни намалява, но причините трябва да се търсят другаде, а не в машините. Хартиените бюлетини няма да ни направят с повече проценти сами по себе си, анализира Стоянов.

Другата груба грешка е усещането, останало в края на последното Народно събрание, че Корнелия Нинова е готова на коалиция с ГЕРБ и ДПС. Лидерската среща, на която тя покани другите партии, беше нещо много хубаво като жест, че трябва да се търси диалог и съгласие за излизане от политическата криза. Само че от всичко случило се и казано, БСП понесе щета, а не получи бонус. В обществото се насади мнението, че ще се коалираме с ГЕРБ и ДПС. А това е недопустимо и ние няма да го приемем. Хората тъкмо започваха да вярват, че можем да сме някаква алтернатива и ние ги отблъснахме. Особено преди избори да ни пришиват към ГЕРБ и ДПС е самоубийствено. Свидетели сме как всеки коалирал се с тях скоропостижно изчезва от политическата сцена, казва още лидерът на горнооряховските социалисти.

БСП направи много хубави неща в Парламента, най-вече в социалната сфера. Ние наистина бяхме партията, която защити интересите на най-уязвимата част на обществото с новата минимална работна заплата, безплатните учебници, завишените помощи за семейства с ученици, за майчинство и др. И вместо да се възползваме от тези хубави неща, ние с два-три недомислена хода ги изтрихме от съзнанието на хората и сега те виждат само грешките, разделението, скандалите. Дори и правилните решения не се обясняват правилно, а се представят по толкова наивен и погрешен начин, че предизвикват насмешка. Всички в БСП сме против изпращането на оръжия за Украйна, искаме на войната да бъде сложен край чрез преговори, а не чрез ескалиращо насилие. Но защо нашата позиция се превърне в лични оправдания как нито един патрон не сме изнесли за Украйна е необяснимо. Никой не е сляп и вижда как оръжейните заводи работят на най-високи обороти. Къде отива това оръжие? Там където има война, естествено. И това няма нищо общо с принципната позиция да не се ангажира държавата с предоставяне на въоръжение за Украйна. Това е само пример как БСП в момента, най-вече заради своя лидер, изпада в положение да губи от иначе печеливши позиции. А не можем да си позволим да губим повече, заплашени сме от пълно обезличаване, категоричен е Огнян Стоянов.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
БСП Огнян Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати