Четвъртък, 24 Nov 2022
            
Велико Търново Избори 2 октомври 2022

И БСП приключи с партийната демокрация, централата пренареди листата за IV МИР - Велико Търново

  25.08.2022 20:51
И БСП приключи с партийната демокрация, централата пренареди листата за IV МИР - Велико Търново

Националният съвет на БСП пренареди листата, предложена от Областния съвет на партията. Промените са знакови, а на първо място е фактът, че се къса с досегашната вътрешнопартийна демокрация и се преминава към познатия ни от другите партии стил на решения, взети отгоре. За първи път Националното ръководство тотално не се съобразява с подредбата на Областния съвет. Това не се е случвало досега и няма как да не предизвика реакция.

С първото място драма няма. Водач е Явор Божанков, както НС вече оповести преди десетина дни. На второ място обаче е София Вергилова от Свищов, а Областният съвет беше поставил там общинският лидер във Велико Търново Михаил Михалев. Националният съвет остави Михалев пети в листата. Преди него е Цвета Галунова, която беше депутат от „Възраждане” в последния Парламент, но се връща при семейните корени и ще представлява левицата този път. Появата на Галунова нито е изненада, нито е болезнена за местните организации. Четвъртото място си беше отредено за гражданска квота, така че нейното включване не е драма за никого. Но пък третото място на общинския лидер на Горна Оряховица Огнян Стоянов вероятно жестоко оскърбява Областния съвет, който го беше пратил на 11-та позиция. Точно това разместване демонстрира кардиналните различия между местните активи и националното ръководство. Всъщност отдавна е ясно, че повечето общини в областта подкрепят опозицията на Корнелия Нинова. Горна Оряховица е сред малкото, твърдо стоящи зад лидерката. Защо обаче НС решава да играе твърдо срещу вътрешната опозиция по места и не се съобразява с решенията й точно преди избори? Вероятно сметките са, че по-слаби резултати от последните едва ли са възможни.

Пренареждането само от една страна е отражение на вътрешната битка между хората на Корнелия Нинова и опозицията, гравитираща около президента. От друга страна е следствие на един естествен ход на събитията, свиващ членската маса на партията и ограничаващ силата на местните организации.

БСП беше единствената партия, в която обикновените партийни членове имаха някакъв глас и без тяхно одобрение нямаше как да се направи листа - било то за Общински съвет, или за Народно събрание. От няколко години социалистите малко по малко отстъпват от тези си права и в крайна сметка столетницата е на път да се приравни към „вождистките” партии, при които решенията се вземат само от националните ръководства. Което донякъде е нормално с оглед намаляването на членската маса и откриващите се възможности на местни силни лидери да изкривяват политиката и да манипулират оредяващите редови партийци. Та явно малко по малко БСП върви към партиите, които разчитат само на електорална подкрепа, а не на твърди местни структури. Доста други партии го правят и то успешно, но за социалистите ще е труден такъв преход. Каква ще е реакцията на листата, одобрена днес за IV МИР ще е лакмус за нагласите и промените в БСП.

Тази вечер Националният съвет на БСП одобри всички листи с кандидат-депутати за 31 района. Това съобщиха от пресцентъра на партията. „Има значително подмладяване на кандидат-депутатите, като половината от всички са под 40 години. Предимство е дадено и на местни водачи, които са 60% от всички“, се посочва в съобщението.

Националният съвет прие и предизборна програма с акцент социална политика. След като по настояване на социалистите, редовното правителство въведе безплатни детски градини, сега БСП залага на безплатни учебници до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличение на минималната заплата на 850 лв., освобождаване от данъци на работещи младежи до 26 г. и др., пише още в съобщението.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
БСП листа IV МИР
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати