Петък, 01 Дек 2023
            
Горна Оряховица Местни избори 2023

Човек трябва да знае кога да спре - инж. Георги Рачев и инж. Антон Паричев се оттеглиха от активната политика

  01.09.2023 21:10
Човек трябва да знае кога да спре - инж. Георги Рачев и инж. Антон Паричев се оттеглиха от активната политика

Хора, превърнали се в институции за БСП в Горна Оряховица, се оттеглят от активната политика. Тази вечер социалистите се събраха на общинска конференция, за да утвърдят кандидатите за кметове на общината и на населените места и да подредят листата със съветници за вота на 29 октомври. Въпреки че са получили номинации за поредни мандати, в нея няма да бъдат стожерите на местния парламентаризъм инж. Георги Рачев и инж. Антон Паричев.

И двамата си направиха самоотводи с обяснението, че човек трябва да знае кога да пристъпи встрани и да даде път на другите.

За последните 32 години инж. Георги Рачев се е кандидатирал 8 пъти за общински съветник и 8 пъти е бил избиран. Но още през 2019 г. инж. Рачев обяви в интервю за в. „Седмицата“, че човек трябва да знае кога да спре.

Направих преценка за себе си и видях, че в Общинския съвет съм минал целия път – бил съм общински съветник, няколко пъти съм бил председател на групата съветници, бил съм председател на комисии, на Председателския съвет, бил съм зам.-председател на ОбС, бил съм и председател на ОбС. Смятам, че трябва да направя крачка встрани. Защото често чуваме, че не даваме път на младите. Но аз правя крачката встрани, за да дам път на други хора, не само на младите. Смятам, че това е най-правилното, обърна се към съпартийците си инж. Рачев. И отново припомни, че е взел решението си още преди 4 г., а не след избори, на които не е успял да влезе.

Нещо повече – през изминалите 5 кампании за Народно събрание той не бе в листа, също по собствено желание.   

Благодаря на всички, които са ме номинирали, но, както казва народът – каквото можах, направих. Повече не смятам да се кандидатирам, но това не означава, че ако другарите ме потърсят за мнение, ще им го спестя, винаги съм готов да помогна. Благодаря на организацията и на другарите, с които през тези повече от 32 г. сме се явявали на избори и сме работили – печелейки, губейки. Най-важното, което направихме, бе да запазим организацията. Защото ако зад един кандидат не стои организацията, той не представлява нищо, е показал опитът на инж. Рачев. Смятам, че с Огнян Стоянов организацията остава в добри ръце. Надявам се най-накрая след 2007 г., откакто нямаме кмет на Горна Оряховица, да се върнем отново на сцената и да може идеите, които чухме, да станат реалност, допълни инж. Рачев и бе изпратен с аплодисменти от делегатите на форума.

С аплодисменти бе изпратен и инж. Антон Паричев.

Не сме се уговаряли, посто така се получи – да започнем заедно и заедно да се оттеглим. През 1991 г., когато ме избраха за председател на БСП, казах, че възрастните хора са нашето бъдеще. Изведнъж се оказа, че моето бъдеще стана настояще – минах в редиците на пенсионерите. Хубаво е наистина човек да знае кога да се оттегли, още повече като вижда, че има достойни заместници. Често съм се питал в началото на 90-те ли беше по-трудно, или сега. Мисля, че сега. Чест прави на Огнян Стоянов, че се справя, каза и инж. Антон Паричев, който също обеща да бъде на разположение на другарите си винаги, когато имат нужда от него.

Другарят Рачев е институция. Когато в Общинския съвет говори той, всички мълчат и се учат.

Ще ни липсва, но докато аз съм председател, няма да лиша партията нито от опита и мъдростта на Георги Рачев, нито от опита и мъдростта на Антон Паричев, нито от опита и мъдростта на Георги Николов (също дългогодишен общински съветник и също преди години оттеглил се от активната политика – б.а.).

Това са хора, които винаги дават правилното решение. Затова нашата организация не се е разцепвала и е преживявала всички трусове – заради диалога между поколенията и между всички нас. Малко са политиците, които правят обещаното. Имаме нужда от такива политици и можем само да се учим от тях, не скри емоцията си председателят на БСП в Горна Оряховица и от тази вечер утвърден за кандидат-кмет и водач на листа Огнян Стоянов.

Биляна МИЛЧЕВА

 

 


Ключови думи
инж. Георги Рачев инж. Антон Паричев Огнян Стоянов
Последни
Седмицата
Анкета