Неделя, 05 Nov 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Новата система за работа в ДЮШ на „Локомотив“ идва и с нови по-високи такси

  06.08.2023 12:42
Новата система за работа в ДЮШ на „Локомотив“ идва и с нови по-високи такси

Подновяването на тренировъчния сезон в Детско-юношеската школа на „Локомотив“ идва с много промени в системата на работа – както по отношение на спортно-техническата част, така и в административната.

Клубът вече информира за сериозните промени, които готви и които трябва да вдигнат нивото на Школата и да я направят инкубатор за млади футболисти, желани от клубове и на професионално ниво.

Това съответно означава, че трябва да се осигури по-сериозен бюджет за ДЮШ и част от него ще се попълни чрез увеличение на членския внос. Той става 50 лева, вместо досегашните 30 лв. Като ще се разработят механизми за облекчаване и освобождаване от членски внос на най-уязвимите в социален план деца и семействата им.

„Членският внос не е актуализиран от над 7 години и реално това решение е било забавяно много дълго време. Инфлацията в последните две години изостри допълнително нещата до степен, в която по-голяма част от увеличението вече отдавна реално е било изконсумирано и ние правим този ход доста късно. Над 42% е акумулираната инфлация за периода, за който последно е актуализиран членският внос. Всички знаем обаче, че много стоки и услуги, които предимно ползваме се оскъпиха много над това. В клуба вече работят 14 треньора и правим всичко възможно да предложим адекватни условия за всички. В същото време са се увеличавали разходите за транспорт, участие в турнири, осигуровки и всякакви други разходи, което прави вече невъзможно сметките да излязат“, обяснява президентът на „Локомотив“ Владимир Русев.

Ръководството на клуба планира бюджет за сезон 2023/2024 в рамките на 170 000 лева. От тях 70 000 лева се осигуряват целево от Община Горна Оряховица. Очаква се между 90 и 110 000 лева да се съберат именно от членски внос, за да покрият остатъка. Най-голямото разходно перо е за заплати и осигуровки на персонала в Школата. Очаква се това перо да бъде в размер на 132 000 лева. Разходите за транспорт се очаква да бъдат между 20 и 25 хиляди лева. Храна, организация на мачове, съдийски и административни такси, екипировка, пособия и други се очаква да погълнат други 18-20 хиляди лева.

„Първо искам да благодаря на Община Горна Оряховица за гарантираното финансиране, защото без него членският внос трябваше да бъде в непосилен за хората размер от над 80 лева и дори да стигне 95-100 лева. Отделно Общината поддържа терените, плаща консумативи и други, така че без нея реалната издръжка на школата би скочила още повече. Но все пак общинската субсидия не е достатъчна за пълната издръжка на ДЮШ и покрива около 40% от нужния бюджет за съществуване. В рамките на този бюджет ние ще се опитаме да направим и всички промени, които сме планирали – повече на мускули и с вътрешна организация, тъй като реално почти всеки лев отива за битовото оцеляване на школата“, очертава финансовата ситуация Русев.

Първата промяна, която вече е в сила е въвеждане на нова дигитална платформа, чрез която ще управлява всички процеси, свързани с ДЮШ – графици за тренировки, данни от индивидуалното представяне на състезатели, тренировки и анализи, присъствие, екипировка и складови наличности, управление на членски внос и други. Всяко от децата ще има индивидуален профил в системите на клуба, в който ще се съхранява информация за неговото спортно развитие. Родителите също ще имат достъп до тези профили чрез индивидуалните идентификационни номера на всеки член. През изминалата седмица вече бе проведено и обучение за работа със системата с всички треньори, като се очаква тя да бъде напълно внедрена до края на август.

Друга новост ще бъде въвеждането на единна методика на обучение и треньорски съвет към детско-юношеската школа на тима в състав Марин Байчев, Мирослав Гавазов и Лъчезар Русев. Той ще отговаря за нейното налагане и спазване от всички треньори в клуба.

Една от следващите инвестиции в ДЮШ ще бъде и закупуването на система за анализ с изкуствен интелект, която да подпомогне работата на всички треньори в тактически план, улеснявайки видео анализа и обучението в този аспект на играта. Системата ще позволи клубът да приложи най-съвременните методи и инструменти в подготовката на подрастващи спортисти.

„В XXI век спортът се промени много и е вече е по-скоро наука. Много решения се взимат на база данни, анализи и проучвания. Не е възможно да развиваме футбол без да имаме тези способности в клуба и затова сме се насочили в тази посока. С новата система, която внедряваме съм убеден, че ще можем да организираме работата си в ДЮШ по-добре, както и да осигурим повече прозрачност за родителите и обществеността, което също не е за подценяване. Искаме да вкараме нов импулс на работа в нашата школа и клуба като цяло, затова ще продължим в тази посока и с други ходове. Не става дума за някакви еднократни действия, които ги правим сега и чакаме нещо да стане, а генерално за нов начин на работа, който да поддържаме дългосрочно. Нищо в детско-юношеския футбол не става от днес за утре. Наясно сме, че ще трябват много години на последователни усилия, но сме готови да започнем този път“, обобщава Владимир Русев.


Ключови думи
ДЮШ членски внос Локомотив Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
На 5 ноември ще гласувам за

Резултати