Вторник, 10 Oct 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Кристина Иванова, Иван Сираков и Валентин Шишков стартират на Световното по ориентиране в Швейцария

  11.07.2023 15:24
Кристина Иванова, Иван Сираков и Валентин Шишков стартират на Световното по ориентиране в Швейцария

Трима представители на региона ще бъдат част от националния отбор на България за предстоящото Световно първенство по ориентиране, което ще се проведе в Швейцария от 11 до 16 юли. След като преминаха успешно през контролните стартове в България през пролетта и тези в Швейцария през юни, Кристина Иванова, Иван Сираков и Валентин Шишков намериха място в състав на страната, който се състои от 5 мъже и 4 жени.

Кристина Иванова е родом от Благоевград, но понастоящем живее в Горна Оряховица, треньор е на единия от клубовете по ориентиране във В. Търново – „Браун тим“, а също така е докторант към катедра ТМФВ във Великотърновския университет и учител по Физическо възпитание и спорт в СУ „Георги С. Раковски“ - В. Търново.

Горнооряховчанинът Иван Сираков е дългогодишен национален състезател, който ще участва в своето 15-то световно първенство по ориентиране за мъже и успешно съчетава активната си спортна кариера с преподавателската дейност във Великотърновския университет.

Валентин Шишков, който е треньор на другия клуб по ориентиране във В. Търново – „Трапезица 1954“, ще направи своя дебют в планетарния шампионат за мъже.

Световното първенство ще се проведе в района на Флимс, а в него ще вземат участие над 300 атлети от 44 държави. Програмата на това първенство включа две индивидуални дисциплини и щафета:

12.07. – Квалификация Средна дистанция

13.07. – Дълга дистанция

15.07. – Финал Средна дистанция

16.07. – Щафета

И тримата загряха за Световното с участие в купа „Габрово“, която се проведе на 8 и 9 юли. Иван Сираков (той се състезава за „Вариант 5” - Търговище) беше най-бърз и в спринтовата дистанция, която се проведе в парк „Баждар”, и в средната дистанция, която предложи интересно ориентиране и труден каменист район в района на местност Тота Венкова, Узана. Така той стана убедителен победител в крайното класиране за купа „Габрово“. Валентин Шишков („Трапезица 1954”) записа две втори места в двата етапа и зае сребърната позиция в общото класиране. Кристина Иванова („Браун тим”) също се представи много добре, записвайки две втори позиции в двата старта, като отстъпа само на друга от националните състезателки – Илиана Илиева („Узана”), представителка на домакините от Габрово.


Ключови думи
Иван Сираков спортно ориентиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати