Понеделник, 14 Авг 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Иван Сираков с две държавни титли, Кристина Иванова – шампион в спринта

  15.05.2023 10:26
Иван Сираков с две държавни титли, Кристина Иванова – шампион в спринта

През изминалия уикенд в гр. Хисаря и селата Мътеница и Старосел състезатели от 32 клуба от цялата страна взеха участие в първите държавни първенства по ориентиране за сезона.

Горнооряховчанинът Иван Сираков си тръгна от състезанията с два златни медала и едно шесто място. В смесената спринтова щафета, която се проведе в гр. Хисаря, Иван даде най-добро време от всички мъже и така помогна на своя отбор „Вариант 5“ (Търговище) да стане държавен шампион. В средната дистанция, в конкуренцията на 91 мъже, Иван Сираков беше повече от категоричен, побеждавайки с безпрецедентна разлика от близо 6 минути пред втория в класирането - Ивайло Каменаров (Русе). Третото място заслужи състезателят на „Трапезица 1954“ (В. Търново) Апостол Атанасов. В спринтовата дистанция състезателят и треньор на „Трапезица 1954“ Валентин Шишков спечели бронзов медал, отстъпвайки на Ивайло Каменаров (Русе) и Стефан Йорданов (Търговище). Иван Сираков остана на 6-та позиция.

„Няма как да не съм доволен от уикенда, въпреки, че не бягах много добре в последния от трите старта. Може би умората от предните два дни беше малко повече. В средната дистанция теренът и маршрутът бяха изключително предизвикателни и трудни технически, така че съм щастлив, че се представих на такова ниво, определено не очаквах да победя с такъв аванс, но явно формата и опитът ми си казаха думата“, сподели преподавателят във Великотърновския университет Иван Сираков.

Треньорката и състезател на СК „Браун тим“ (В. Търново) Кристина Иванова спечели своята 7-ма поредна титла в спринтовата дистанция от държавните първенства по ориентиране. Кристина се състезава в конкуренцията на над 50 жени, но отново се доказа като най-бърза по маршрута в село Старосел и остана не победена в дисциплината от 2017 година насам. Нейна първа подгласничка стана Андрея Дяксова (Смолян), а бронзов медал заслужи Мая Недялкова (Русе). Ден по-рано в средната дистанция двете водещи състезателки през последните години размениха позициите си и Андрея беше тази, която се окичи със златния медал. Кристина спечели сребърен медал и така се завърна с две отличия от първия кръг от Държавния спортен календар на Българска федерация по ориентиране.

Припомняме, че само ден преди държавното първенство в гр. Хисаря Кристина Иванова се завърна с два златни медала от Националната универсиада в Стара Загора, където като докторант към катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ защитаваше името на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.


Ключови думи
Иван Сираков Кристина Иванова спортно ориентиране
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати