Петък, 08 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Спорт

Равносметката за сезон 2022/2023: „Локомотив“ изгради отбор, който ще атакува Втора лига догодина

  09.06.2023 13:59
Равносметката за сезон 2022/2023: „Локомотив“ изгради отбор, който ще атакува Втора лига догодина

В крайното класиране на Северозападна трета лига горнооряховският „Локомотив“ е на второ място със 72 точки. Последният успех срещу „Дреновец“ беше 14-та домакинска победа на „Локо“ през този сезон. „Железничарите“ загубиха у дома само срещата на старта с „Академик“ (Свищов).
Равносметката на отбора е 23 победи, 3 равенства и 4 загуби. Горнооряховският тим е отбелязал 90 попадения и това е най-доброто нападение в групата, дори „Бдин“ има гол по-малко. „Локо“ има и най-добрата защита, допуснала само 21 гола във вратата си. Георги Колев е голмайстор на първенството с 32 гола.


Сезон 2022/2023 завърши с голяма радост, почти еуфория, за феновете на „Локомотив“ заради спечелването на купата на Аматьорската лига. В същото време мнозина споделят и разочарованието си, че отборът не можа да влезе във Втора лига. Според клубното ръководство обаче нещата трябва да се случват постепенно и да следват естествения ход на нещата.
Не искаме да сме еднодневки в професионалния футбол. Изграждаме отбор с перспектива. Вече имаме добра база, организацията на работа в клуба е на професионално ниво, отборът ни не отстъпва на тези от втория ешелон на българския футбол, имаме и стратегия как да развиваме Детско-юношеската школа, за да създава непрекъснато нови играчи за представителния тим. Все още нямаме финансирането, което е нужно, за да направим стъпката към Втора лига, но всяко нещо с времето си, обобщава ситуацията президентът на клуба Владимир Русев.
Постигнахме целта си да играем атрактивен, атакуващ футбол с много скорост и динамика. Статистиката го показва – имаме най-много отбелязани голове и най-малко допуснати в своята врата. Феновете, които не спряха да ни подкрепят, дори когато губехме, са най-добрият барометър за играта ни, коментира старши треньорът Лъчезар Русев. Щях да нарека сезона успешен, ако бяхме се класирали на първо място. Но успяхме да върнем местната идентичност на клуба и да дадем шанс за израстване на млади играчи, които тепърва ще доказват себе си във футбола, казва още треньорът.


В момента с мъжкия отбор всекидневно тренират 12 момчета от Школата. Янислав Цачев, Тодор Бакърджиев и Николай Иванов са вече титуляри. Радват с изявите си съвсем млади момчета като 17-годишния Кристиян Дечев и Мартин Господинов, който още няма 16 години.
В началото на сезона клубът си постави за цел да играе колкото се може по-дълго в турнирите за двете купи, за да даде повече игрово време за обиграване и трупане на опит на младите футболисти. Можехме да продължим още в турнира за Купата на България, но малшанс ни спря срещу „Миньор“ (Перник). Тогава направихме много силен мач, надиграхме ги, но загубихме в продълженията. За купата на Аматьорската лига тръгнахме с нагласата, че можем да я спечелим и го направихме убедително – без да допуснем гол и с 27 попадения в мрежите на съперниците, анализира Лъчезар Русев.
Емоцията беше несравнима. На стадиона в Бистрица, и то в работен ден, дойдоха толкова много горнооряховчани, които празнуваха трофея. Няма нужда от друга оценка, за да сме уверени, че вървим в правилната посока, допълва Владо Русев.
Получи се една добра сплав между футболисти, фенове и спортно-техническия щаб тази година. Имаме много силен колектив в отбора, а феновете ни са най-великите. Нашите привърженици бяха с нас на всеки един стадион, на който играхме. Подкрепяха ни, дори когато падахме. Тяхната подкрепа е изключително важна за футболистите – вдъхва им увереност, кара ги да се раздават във всеки един мач. Най-голямата радост за играчите, а сигурно и за феновете е, че на всеки мач на нашия стадион има по над 150 деца, които идват, за да гледат батковците. Това е стимул за децата да тренират и да заемат тяхното място един ден, но е мотивация и за играчите, казва още президентът на „Локо“.
За да се запази тази енергия, следващият приоритет за „Локомотив“ ще бъде подобряването на работата в Детско-юношеската школа. Обмислят се много нови неща, които в дългосрочен план да позволят на Школата да създава непрестанно кадри за мъжкия отбор.
След последния съдийски сигнал за сезон 2022/2023 отборът има кратка почивка и ще се събере отново след три седмици. На този етап няма напускащи футболисти и клубното ръководство ще опита да задържи всички, играли през изминалия сезон. Плановете са да се вдигне още вътрешната конкуренция с привличането на едно-две млади момчета от региона.

Какво мислят самите играчи за отминалия сезон и историческата купа, спечелена на финала му?


Венцислав Димитров:
В „Локо“ усетих една лоялност и обич към отбора, каквато не съм виждал другаде. Това ме стимулира и мотивира да се докажа и да бъда част от това нещо. Предстои ни още много работа, но сме пределно мотивирани с момчетата да върнем отбора там, където му е мястото - при професионалистите. Усещането от финала беше страхотно. Феновете задължават да даваш над 100%. Всичко в клуба е страхотно и обстановката предразполага само за футбол.



Кристиян Райчев: Сезонът беше много вълнуващ, изпълнен с обрати и битка докрай във всички надпревари. Смятам го за успешен, въпреки второто място. Успяхме да спечелим купата и влязохме в историята на този славен клуб. Зарадвахме феновете, което за нас е цел номер едно. Треньорите ни подготвиха перфектно за всеки един мач, а ръководството ни подкрепяше в най-важните и тежки положения, за което им благодаря от името на всички футболисти. Всички, свързани с „Локомотив“, бяхте прекрасни през сезона. Имаше и добри, и не толкова добри моменти, но направихте най-важното - бяхте единни и до нас във всеки един момент! Благодарим ви! Само „Локо”.


Георги Колев: Мисля, че приключихме един доста добър сезон. Най-вече заради това, че успяхме да спечелим Аматьорската купа и по този начин написахме нова страница в историята на „Локомотив“, което беше страхотно изживяване както за отбора, така и за многобройните му фенове. Чувството да вдигнеш трофей, който се печели за пръв път в историята на любимия отбор, е наистина уникално. От друга страна в първенството не успяхме да се преборим за първото място, отчасти заради малшанс в някои от мачовете, отчасти и заради наши грешки. Но мисля, че се справихме много добре и статистиката го доказва. Въпреки младия ни състав показахме, че имаме най-доброто нападение в групата, а също така нашата защита е най-стабилната. Надявам се през следващата година да използваме опита, който натрупахме, и да имаме късмета да завоюваме първото място в групата, защото професионалният футбол отива на „Локомотив“!

Явор Генчев: Смятам, че сезонът ни беше много успешен. От първата тренировка се виждаше висока мотивация във всички момчета и готовност да се раздават, за да може отборът да върви напред и нагоре. Спечелването на купата беше невероятна емоция, която много рядко можеш да усетиш, ако не си във футбола. С такъв колектив денят стана по-специален, както за мене, така и за всички, свързани с клуба. Вкусът на успеха е сладък и се надявам това да ни стимулира за по-големи победи следващия сезон. Само „Локо“!

Янислав Цачев: Мисля, че завърши един доста добър за нас сезон, в който успяхме много да надградим. Влязохме в клубната история със спечелването на Аматьорската купа и чувството беше наистина невероятно. Уникални емоции, които си пожелавам всички „локомотивци“ да изпитат догодина, но този път със спечелването на първенството и завръщането при професионалистите.

Тодор Бакърджиев: Да започнеш от дете в любимия си клуб и да постигнеш нещо толкова голямо като част от мъжкия отбор… Неповторимо! Само „Локо 1932”!

Димитър Костадинов: Много съм доволен, нищо че не успях да запиша много мачове на терена заради контузия. Бях на всеки мач и подкрепях отбора. Емоцията винаги е много силна, когато има мач на „Локомотив“ най-вече заради хората на трибуните. Радвам се, че съм част от този колектив. Всичко в клуба е на много високо ниво – от играчите до домакина. Купата ми донесе може би най-хубавата и най-силна емоция, която съм изпитвал във футбола досега.
 


Ключови думи
Локомотив Горна Оряховица равносметка сезон 2022/2023
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати