Петък, 08 Сеп 2023
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица удължават кампанията за измерване на костната плътност

  08.06.2023 17:07
В Горна Оряховица удължават кампанията за измерване на костната плътност

 

Поради голям интерес, кампанията за измерване на костната плътност на преференциални цени в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица се удължава от два на три месеца. Желаещите да се изследват за остеопороза могат да го направят срещу заплащане на услугата от 40 лева до 31 юли.

Припомняме, че кампанията се превърна в традиционна от няколко години поради голям интерес от пациенти от региона, а тази година започна от 2 май.

До момента са се изследвали 165 пациенти от Габрово, Троян, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Павликени, Свищов, Златарица, Елена, Сухиндол. От преминалите изследването на компютърния томограф, 20 пациенти са мъже.

"Продължава тенденцията за падане на възрастовата граница на остеопорозата", коментира старши рентгенов лаборант Николина Кирилова. "Новооткритите случаи засягат вече жени на възраст 41-42 години. 50% от прегледаните мъже също са с остеопороза".

Целта на ежегодната кампания на горнооряховската болница е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.

Медицинската услуга се предлага в лечебното заведение от 7 години след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия).

Този съвременен метод на изследване на костната плътност е щадящ за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено е, а в същото време резултатите са точни и прецизни.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Желаещите да се подложат на това изследване, следва да се запишат на телефон 0878 746 356 до 31 юли, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.


Ключови думи
ткостна плътност МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати