Сряда, 18 Яну 2023
            
Горна Оряховица Други

Трима лекари от горнооряховската болница получиха почетни грамоти за високия си професионализъм

  19.10.2022 13:27
Трима лекари от горнооряховската болница получиха почетни грамоти за високия си професионализъм

Трима лекари от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ бяха удостоени с почетни грамоти за всеотдайност към лекарската професия и утвърждаване доброто име на болницата в Горна Оряховица. За високия си професионализъм бяха отличени д-р Евгени Хараланов – специалист „Нервни болести“, д-р Ели Маринова – специалист „Вътрешни болести“ и д-р Нина Петкова – специалист „Клинична лаборатория“. Почетните грамоти бяха връчени в деня на св. Иван Рилски на празнична среща в горнооряховската болница.

Всеки един от вас със своя труд прави необходимото за издигане авторитета на нашата болница, която е с над 100-годишна история. Всеки ден доказваме потребността от нейното съществуване и ползата за пациентите ни от горнооряховска община, съседни, а и по-далечни общини, обърна се с думи на благодарност към лекарите управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Бъдете благословени, здрави, щастливи и всеотдайни към пациентите, и нека търпението и грижата към хората никога да не Ви напускат, пожела на лекарите главната медицинска сестра на болницата Румянка Мусева.

Празникът на горнооряховските лекари уважиха и заместник-кметовете Николай Георгиев и Григор Минков. С труда си вие наистина ежедневно доказвате, че сте професионалисти. В лицето на ръководството на Община Горна Оряховица винаги ще имате пълна и безрезервна подкрепа, увери лекарите Григор Минков и пожела да продължават да работят все така всеотдайно с грижа за пациентите. Заместник-кметът връчи на д-р Иванов поздравителен адрес от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

На 19 октомври МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица празнува своя патронен празник. От създаването на лечебното заведение в Горна Оряховица са изминали вече 126 години.

На 30 юни 1896 година е решено да се построи болница между Горна Оряховица и Лясковец. Предвидени са и средства за целта, но разногласия между двата града оставят въпроса нерешен и финансите са прехвърлени за Търновската болница. През 1931 година в Горна Оряховица се открива първата частна хирургична болница с 15 легла, а през 1934 година и втора такава. Това продължава до национализацията през 1947 година. Следват години на промени - с ентусиазма на населението от околията на 1 юли 1946 година е направена първата копка на новата болнична сграда. Липсата на средства спира строителството до 1953 година, с реорганизация за 250 легла. Окончателното завършване на сградата и нейното откриване става през април 1958 година.

Започва поетапно разкриване на специализирани отделения - I, II, III вътрешно отделение, АГО, Детско, Нервно, Хирургично, Очно, УНГ, ОФТР, ОАРИЛ, Рентгеново, ИТО, Клинична лаборатория и т.н. През тези години в болницата са работили лекари, които са получили образованието си в различни европейски градове - Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и др. Голяма част от тях са участници във Втората световна война и носители на ордени и медали за проявен героизъм. За над едновековната си история, в болницата в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински специалисти. Двама от тях - д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев са кандидати на медицинските науки, съответно в областта на кардиологията и хирургията.

Понастоящем в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ работят общо 267 души - лекари, специалисти по здравни грижи и административен персонал. Болницата е съвременното лечебно заведение с 13 отделения с 209 легла и 15 места за краткотраен престой. В стационара се намира единственото УНГ- отделение в областта. МБАЛ работи с НЗОК по 130 клинични пътеки и 16 амбулаторни процедури.

Отделението по образна диагностика работи по втори договор със здравната каса за извършване на високоспециализирани дейности.

През последните няколко години в лечебното заведение са извършени сериозни ремонти на части от сградата и на покривната конструкция. Частично или напълно ремонтирани са повечето отделения - АГО, ОАРИЛ, Отделението по педиатрия, Хирургично отделение, УНГ, инфекциозно отделение, Първо и Второ вътрешни отделения и Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Подменени са амортизираните асансьори в сградата с нови съоръжения. За нуждите на всички отделения постоянно се закупува съвременна медицинска апаратура, която подменя морално остарялото оборудване.

Ремонтите и модерната апаратура се осигуряват по различни проекти, със собствени средства на болницата, със средства от общинския бюджет и дарения на фирми, и частни лица от България и чужбина.

Стационарът е привлякъл също и доказани медицински специалисти от София.

Болницата има отлично взаимодействие и работи в пълен синхрон с Община Горна Оряховица с цел подобряване качеството на медицинското обслужване на населението от региона.

През последните години МБАЛ обслужва пациенти не само от община Горна Оряховица, но и от съседните общини като Елена, Златарица, Стражица, Павликени, Полски Тръмбеш и Велико Търново.


Ключови думи
МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати