Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

Близо 130 души обхвана кампания за измерване на костната плътност в Болницата в Горна Оряховица

  02.07.2022 14:26
Близо 130 души обхвана кампания за измерване на костната плътност в Болницата в Горна Оряховица

126 жени и мъже се изследваха за остеопороза по време на двумесечната кампания за измерване на костна плътност в МБАЛ "Свети Иван Рилски " в Горна Оряховица. Кампанията приключи на 30 юни. От изследваните 120 са жените, а шестима мъжете.

Една четвърт от прегледаните са с новооткрита остеопороза, коментира Нина Кирилова, старши рентгенов лаборант в Отделението по образна диагностика. Възрастовата граница на заболяването пада до 45 години, сочат данните за прегледаните.

Всички пациенти с остеопороза са насочени към ендокринолог за консултация и назначаване на терапия.

Инициативата на МБАЛ за измерване на костната плътност (остеоденситометрия) на преференциални цени на модерния компютърен томограф със специално вграден софтуер се провежда за пета поредна година.

И тази година, без оглед на инфлацията, изследването се извърши на преференциалните цени от 40 лева, с цел навременна профилактика, тъй като остеопорозата е социално значимо заболяване.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.


Ключови думи
МБАЛ остеопороза
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати