Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Поставиха карикатури от китайски и български художници в COVID отделенията на Болницата в Горна Оряховица

  21.02.2022 17:33
Поставиха карикатури от китайски и български художници в COVID отделенията на Болницата в Горна Оряховица

30 карикатури от китайски и български художници бяха монтирани в ковид отделенията на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ преди дни. Те са част от двустранния културен проект на България, ЕС-Китай за 2022 г. „Благодаря, докторе“ на теми  лекарите на първа линия срещу вируса, ваксинация, превантивни мерки срещу COVID-19, животът по време на пандемия и локдаун.

Основна цел на изложбата е както персоналът, така и пациентите в отделенията да работят и да се лекуват в по-спокойна и позитивна среда.

Организатори на съвместния проект са БЧК, ВМА, СБХ, секция „Карикатура“, Федерация на карикатуристите - ФЕКО, Китай, Институт „Конфуций“ - София и Велико Търново, Музей на хумора и сатирата – Габрово.

В изложбата участват 15 български карикатуристи и 150 художници от Китай с близо 300 творби. От Институт „Конфуций“ във Велико Търново селектираха и дариха на болницата в Горна Оряховица 30 карикатури. Те бяха монтирани в ковид отделенията от медицински сестри и санитари.

Горнооряховската болница е третата поред в страната, в която се осъществява двустранната изложба след ВМА и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Предстои проектът да се реализира и в други лечебни заведения в областта, в Габрово, в Русе и др.

Днес директорът на Институт „Конфуций“ във ВТУ доц. Искра Мандова връчи сертификат на управителя на МБАЛ д-р Иван Иванов с благодарност за включването в инициативата.


Ключови думи
карикатури МБАЛ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати