Четвъртък, 24 Авг 2023
            
Горна Оряховица Спорт

12-годишните баскетболисти на „Локомотив” станаха осми на държавните финали

  23.05.2023 15:14
12-годишните баскетболисти на „Локомотив” станаха осми на държавните финали

„Локомотив” се класира на осмо място във финалите на Държавното първенство за момчета до 12 години. За горнооряховския клуб самото стигане до финалите, в които участват 12-те най-добри отбори от зоните, е успех, дошъл след голямото израстване на момчетата в последната година. „Локомотив” влезе във финала след категорично първо място в Зона „Мизия” и спечелен квалификационен турнир.

Държавните финали се играха във Варна в продължение на три дни. 12-те отбора бяха разделени в две групи. В своята „Локомотив” успя да победи ЦСКА, но загуби от „Буба баскетбол” (София) „Черно море Тича” (Варна), „Черноморец” (Бургас) и „Рилски спортист” (Самоков). В битка за 7-8 място с „Ахил” (София), макар че бяха вече побеждавали същия съперник в редовния сезон, малките „локомотивци” отстъпиха във финала и станаха осми. Шампиони станаха момчетата на „Черно море”, наложили се в спора за купата над „Балкан” (Ботевград).

Момчетата се представиха страхотно тази година и имат голямо израстване, откакто работят с треньора Стоян Даракчиев. Самото им участие на финала е голям успех, а те играха равностойно на отбори от школи с огромни традиции в баскетбола – традиции, които ние тепърва създаваме, коментира президентът на клуба Димитър Петков, който придружава групата за финалите.

Горнооряховската група беше най-многобройна и най-гласовита и с „локомотивските” си песни и скандирания определено направи впечатление в баскетболната общност, събрала се във Варна. Едно от хубавите неща на Горна Оряховица е спортната нагласа, тук има сърцати фенове на различни спортове. Живял съм и в други градове и знам, че не навсякъде хората се интересуват и подкрепят по този начин своите спортисти, споделя Петков.

Избрали сме стратегия, която може и да е по-бавна, но е по-успешна в дългосрочен план. Има отбори, които играят за победа в момента. Техните състезатели не научават основни неща, които ще ги направят добри играчи в бъдеще. Ние искаме да играем правилно, дори и сега да губим, но след година-две ще бъдем по-силни от останалите. Този отбор още догодина ще спори за място в тройката. А най-хубавото е, че по този път вървят и момчетата от следващите набори, коментира президентът на клуба.

На момчетата им трябва самочувствие. Срещу тях излизат връстници, които тренират в големи баскетболни школи и нашите губят от притеснение. Самочувствието не се получава в тренировките, то идва след участие в сериозни състезания, където да видят, че дяволът не е толкова черен и че те не отстъпват по нищо на софиянци, например. Стратегията в нашия клуб е да ги учим правилно и да им осигурим възможност да играят на най-високо ниво за своята възраст, обобщава Димитър Петков.


Ключови думи
баскетбол Локомотив Димитър Петков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати