Четвъртък, 03 Авг 2023
            
Общество Павликени

Бяла черква празнува на 10 май

  04.05.2023 11:25
Бяла черква празнува на 10 май

На 10 май 2023 година Бяла черква отбелязва 147 години от Априлското въстание.   Преди 147 години 101 белочерковци излизат от селото, водени от Бачо Киро, и се включват в четата на Бачо Киро и поп Харитон, водила  9-дневни героични сражения в Дряновския манастир. Този ден е празник на  Бяла черква, обявен за град преди 47 години.

Празничната програма е организирана от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

В  ранната утрин на 10 май  учениците от ОУ „Бачо Киро“ ще окичат с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.

В 16 ч.на главната улица пред училището ще бъде даден старт на традиционния ученически крос „Бачо Киро“. След награждаването на победителите граждани и гости ще имат възможност да посетят   Историческия музей. Тук  в 17.00 ч. ще бъде открита гостуваща изложба на  Исторически музей – Батак „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет”. Експозицията  представя един от най-драматичните моменти от нашата история – Априлското въстание и неговото жестоко потушаване в Батак. Хронологично са проследени събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг до неговото избухване и потушаване.

В малкия салон на НЧ „Бачо Киро-1869“ в 17.30 ч. ще бъде представена изложба на гоблени, изработени от жени от Бяла черква.

Исторически музей- Бяла черква обявява Дни на отворените врати  на 10 и 11 май  2023г.

След концертната програма с участието на Йордан Марков на площад „11 май“, която ще започне в 18.00 ч. , в църквата „Св.Димитър“ ще бъде отслужена велика вечерня  с  панихида за загиналите въстаници.

В 19.40 ч. започва спектакъл - възстановка на събитията в Бяла черква от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионални клубове на НД „Традиция“ и читалищни самодейци.

Програмата ще продължи с факелно шествие до историческата местност „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници.

Празникът ще завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – гр. В. Търново.

 


Ключови думи
Бяла черква празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати