Четвъртък, 26 Яну 2023
            
Други Павликени

Екокът създадоха в детската градина в Бяла черква

  27.10.2022 16:16
Екокът създадоха в детската градина в Бяла черква

Екокът със съоръжения за игра и биоградина беше официално открит в двора на Детска градина „Атанас Неделчев“ в град Бяла черква. Лентата на новия обект прерязаха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на детската градина Весела Стойкова и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

Проектът за изграждане на новия детски екокът е реализиран в рамките на Националната кампания „Обичам природата - и аз участвам“ на тема „Зелена класна стая - към природата с любов“ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Общата стойност на проекта е 8 042 лева, в това число 7 500 лева са от финансиращата програма и 542 лева e съфинансирането от бюджета на детската градина.

С реализираните проектни дейности е изграден екокътът, в който са монтирани две беседки с маси и пейки, детска люлка и комбинирано съоръжение, предназначени за обучение сред природата, за отдих и занимателни игри на открито. Създадена е достъпна среда и е улеснен достъпът до беседките за деца с двигателни затруднения.

Изградена е биоградина, в която са засадени билки и подправки. 

Монтирани са кошчета за разделно събиране на отпадъците и два компостера за получаване на биоразградима маса,  която по-късно ще се използва за наторяване на билките и подправките в биоградината.

С дейностите, заложени по проекта, ще се даде възможност на децата да преоткрият тайните на природата чрез различни преживявания и да формират трайни навици и умения за здравословен живот, екологична култура и екологично поведение. Децата ще влязат в света на природата, ще имат възможност да я опознаят, обикнат и ще се научат как да се грижат за нея и да я опазват.

Директорът на детската градина Весела Стойкова благодари на всички съмишленици и спонсори на детската градина.

„С откриването на новия детски кът децата на Бяла черква ще имат още едно място, на което да се забавляват в модерна, функционална и предразполагаща към креативност игрова среда. Вярваме, че те и техните родители ще оценят положените усилия, за да се промени дворното пространство на детската градина“, каза тя и подчерта, че чрез дейностите в новия кът, децата ще придобият полезни навици да се грижат за околната среда. "Надявам се вбъдеще да имаме все така общи каузи в полза на децата на града. И да не забравяме, че всяко следващо дело трябва да е по-добро от предишното", каза тя.

Признателност изказа и кметът на град Бяла черква Албена Тодорова.

„Радвам се силно за това единомислие между директорите на детските градини, на училищата и общинска администрация. За всички нас създаването на детски площадки, места за игра, както и екологичната тематика са важни приоритети. Много радостно е, че този детски кът обединява в себе си и двете теми“, каза кметът инж. Емануил Манолов. „В следващите месеци Община Павликени ще развие много мащабна кампания за ползите от компостирането, от повторната употреба на отпадъците и от разделното събиране“, допълни той.


Ключови думи
Бяла черква
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати