Неделя, 14 Мар 2021
            
Избори 2019

Бяла черква отбеляза 143 години от Априлското въстание

  12.05.2019 12:09
Бяла черква отбеляза 143 години от Априлското въстание

С възстановка на събитията от май 1876 г., факелно шествие, велика вечерня с панихида и тържествен митинг-заря в град Бяла черква празнуваха 143 години от Априлското въстание и 43 години от обявяването на селището за град.


На събитието присъстваха митрополит Григорий, членът на Европейския парламент Момчил Неков, народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев, Станислава Стоянова и Милен Михов, кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, председателят на Общински съвет Павликени Ваня Антонова, кметът на община Левски Любка Александрова, заместник-областния управител Ивета Кабакчиева, кметове на населени места, общински съветници, общественици и др.
Митрополит Григорий отслужи велика вечерня с панахида за загиналите въстаници в църквата „Св. Димитър“. Спектакъл-възстановка на събитията от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ пренесе присъстващите в разгара на подготовката за въстание и изпращането на четниците от Бяла черква. Те поведоха факелно шествие до местността „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници. Последваха ги официалните лица, факлоносците и учениците от ОУ „Бачо Киро“.


„143 години след бунтовната пролет през април 1876г. се събираме отново пред паметника на Бачо Киро на площад „11 май“, за да почетем подвига на героите, отдали живота си за отечеството. 143 години от деня, в който Бяла черква записа името си в Българската история с достойното си участие в Априлското въстание. Отдаваме почит на онези 101 наши предци, които отдадоха живота си за свободата на България и отново се завръщаме към онова време, в което само с една крачка се разделя робството от свободата“, каза в официалното си слово кметът на Бяла черква Албена Тодорова. Тя допълни, че вече повече от век Априлското въстание е морален стожер за съизмерване на делата ни. Тодорова припомни, че на 28 април 1876 г.(нов ст. 11 май) 101 белочерковци излизат от селото, за да се включат в четата на поп Харитон и Бачо Киро, водила героични 9-дневни сражения в Дряновския манастир. 75 от тях са убити, а Бачо Киро – обесен в Търново месец след избухването на въстанието. От Освобождението до днес на този ден селището чества своя празник.
„Един безценен урок са завещали за бъдните поколения предците ни от Априлската епопея в Бяла черква. С действията си те ни казват, че въпреки страха и безнадеждността, можем да направим нещо за другите, преди дори да помислим за себе си. Това себеотдаване; това втурване след интересите на общността, народа, нацията – то ни липсва днес“, обърна се към гражданите кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов. „Датата 10 май е повод да си спомним значението на думи като справедливост, солидарност и свобода. И да ги поискаме – първо в мечтите си, после в умовете си и накрая - с действията си. Не друг, а всеки един от нас, ежедневно трябва да постъпва така, че справедливостта да възтържествува. От малките ежедневни жестове, до големите действия и идеи“, каза още градоначалникът.


Към присъстващите се обърна и членът на Европейския парламент Момчил Неков. “Днес, когато почитаме паметта на тези, дали живота си за България, е добър повод да си припомним какво всъщност означава да се наричаш Патриот. Духът, саможертвата и високите идеали на белочерковските герои са повод за гордост. Гордост за това, че сме наследници на такива велики българи!” заяви Момчил Неков пред събралите се белочерковци.
„Името на Бяла черква е записано със златни букви в хрониките на българското минало като една от емблемите на Българското Възраждане“, каза и народният представител Станислава Стоянова.
Официалните лица поднесоха цветя и венци пред паметника на Бачо Киро. Празникът завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – В. Търново.
Честванията бяха организирани от Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Бяла черква
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати