Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество Павликени

Бяла черква отбелязва 145 г. от Априлското въстание и празника на града

  26.04.2021 12:58
Бяла черква отбелязва 145 г. от Априлското въстание и празника на града

На 10 май 2021 г. Бяла черква отбелязва 145 години от Априлското въстание.  На 28 април 1876 година (11 май по нов стил) 101 белочерковци излизат от селото, водени от Бачо Киро, и се включват в четата на Бачо Киро и поп Харитон, водила  9-дневни героични сражения в Дряновския манастир. Този ден е празник на град Бяла черква, обявен преди 45 години. По повод 100-годишнината от Априлското въстание, през 1976 година е открит Историческият музей в града и монументалният паметник на Бачо Киро на площад „11 май“.
Празничната програма е организирана от Община Павликени, Кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.
В  ранната утрин на 10 май  учениците от ОУ „Бачо Киро“ ще окичат с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.
В 16:00 ч. на главната улица пред училището ще бъде даден старт на традиционния ученически крос „Бачо Киро“. След награждаването на победителите граждани и гости ще имат възможност да посетят Историческия музей. Там в 17:00 ч. ще бъде открита  фотодокументалната изложба „Бяла черква – 45 години град“. Старите фотографии от фонда на музея ще съживят спомена от обявяването на града през май 1976 г. и от откриването на музея. В Картинната галерия на втория етаж в музея посетителите могат да разгледат изложбата „Българското Възраждане и Бяла черква в творби на български художници“. Мобилната изложба на Исторически музей – Бяла черква „Аз един Бачо Киро съм“ ще бъде експонирана в откритото пространство пред Народно читалище „Бачо Киро-1869“. 20 табла разказват за живота и делото  на видния български революционер.
Историческият музей обявява Дни на отворените врати в експозицията на 10 и 11 май  2021г.
Художествената авторска изложба на адв. Илиана Димитрова ще бъде открита в 17:30 ч. в малкия салон на читалището.
След концертната програма с участието на ПФА „Искра“ - Велико Търново на площад „11 май“, която ще започне в 18:00 ч., в църквата „Св. Димитър“ ще бъде отслужена велика вечерня  и панихида за загиналите въстаници.
В 19:40 ч. започва спектакъл - възстановка на събитията в Бяла черква от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионални клубове на НД „Традиция“ и читалищни самодейци.
Програмата ще продължи с факелно шествие до историческата местност „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници.
Празникът ще завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.


Ключови думи
Бяла черква Бачо Киро
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати