Събота, 17 Дек 2022
            
Горна Оряховица Общество

Днес е професионалният празник на локомотивните машинисти

  17.09.2022 09:19
Днес е професионалният празник на локомотивните машинисти

Днес (17 септември) е професионалният празник на локомотивните машинисти. От 1992 г. насам Денят на локомотивния машинист в Европа се отбелязва през третата събота на месец септември.

Към момента в двете дружества на „Холдинг БДЖ” ЕАД („БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ - Товарни превози” ЕООД) работят 1323 локомотивни машинисти, помощник-машинисти, локомотивни инструктори и депомайстори, по-голяма част от които са възпитаници на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” или на неговия предшественик – Полувисшия железопътен институт, както и на Центъра за професионално обучение към БДЖ.

Българските локомотивни машинисти усъвършенстват своята професионална квалификация чрез участие в различни курсове, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) към „БДЖ - Пътнически превози” ЕOOД. През 2020 г. ЦПО откри за първи път курс за професионално обучение, чрез който директно се придобива квалификация за локомотивен машинист. През този период до момента за машинисти са се обучавали 77 курсисти, 350 са преминали обучение за усъвършенстване и преквалификация, а 66 стажанти и студенти са преминали практическо обучение за придобиване на професионална квалификация и правоспособност за помощник-машинисти и локомотивни машинисти. За предстоящи обучения за локомотивни машинисти са се записали още 73 желаещи.

Всяка година БДЖ награждава свои служители машинисти за проявен професионализъм, бдителност и навременни действия по време на изпълнение на своите задължения. Тази година беше белязана от един злощастен инцидент, при който двама колеги загубиха живота си при сблъсък с неправилно пресичащ тежкотоварен камион на прелез. Този трагичен случай за пореден път доказва колко отговорна е професията на локомотивните машинисти и показа сплотеността на колектива при локомотивния персонал, когато всички влакове спряха за минута и подадоха продължителен звуков сигнал в памет на загиналите Пламен Марков и Цветан Маджарски.


Ключови думи
локомотивни машинисти празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати