Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горна Оряховица празнува на 12 октомври

  12.10.2020 06:15
Горна Оряховица празнува на 12 октомври

На 12 октомври Горна Оряховица ще чества 150-та годишнина от обявяването си за град. Заради кризата с коронавируса голямото честване, което бе планирано да съвпадне с традиционния градски празник в края на май, не се осъществи. Но все пак празник ще има. Планира се честването да е на 12 октомври, когато се отбелязва и Денят на българската община. Още повече, че в приписката, с която поп Йонко Тревненски съобщава, че селището е прогласено за град, е отбелязано, че това става през октомври 1870 г.
Празникът започва в 16:30 часа с Тържествена сесия на Общинския съвет, а по същото време на площад „Георги Измирлиев” ще свири духовият оркестър на НВУ „Васил Левски”.
От 17:15 часа започва церемонията по вдигане на знамената пред Общината. Тържествено ще бъдат връчени и тазгодишните награди на Община Горна Оряховица. Това са новите Почетни граждани – археологът проф. Хитко Вачев и адвокат Димо Димов (посмъртно), както и носителите на наградите за принос – проф. Евгени Дюкенджиев в областта на науката, Венцислав Стоев за икономика, д-р Илко Костурков, д-р Нина Петкова и д-р Бисерка Акиванова за здравеопазване, Ваня Недкова за образование, Илия Банков и Илия Георгиев за култура, холандският филантроп Джеф Акерманс, Галин Анастасов от „Ден и нощ” и Станка Мезева за принос в социалната сфера и акробатите Мартин и Данаил Николови за принос в спорта.
В 18 часа започва и празничният концерт, който ще събере на една сцена доказалите се таланти на горнооряховската музикална школа с някои от актуалните поп звезди. За горнооряховчани ще пеят Нора Караиванова, Николай Манолов, Никола Чочев, Мая Колева, Павел и Венци Венц и Дара.
След края на концерта започват празничните илюминации.
12 октомври ще бъде неработен ден за общинска администрация, Данъчна служба, ГРАО, кметствата и кметските наместничества в общината.


Ключови думи
празник Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати