Сряда, 26 Юли 2023
            
Култура

Д-р Деница Иванова-Александрова и Йорданка Кушева преплетоха творческите си светове за ценящите изкуството във Велико Търново

  25.04.2023 21:33
Д-р Деница Иванова-Александрова и Йорданка Кушева преплетоха творческите си светове за ценящите изкуството във Велико Търново

Два творчески свята бяха преплетени тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. От симбиозата между изразните средства на уредника на Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица д-р Деница Иванова-Александрова и нейните образци на екслибриса и поетичната реч на учителя по български език и литература в СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица Йорданка Кушева се роди свят, уютен за ценящите изкуството във Велико Търново.

Екслибрисът е миниатюрна графика с приложен характер. Представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Сухото дефиниране на тази графична форма обаче съвсем не подхожда на д-р Иванова-Александрова, която е всичко друго, но не и вписваща се в рамки. Същото важи и за поезията на Йорданка Кушева и така някак съвсем естествено двете дами се намериха не само като приятели в живота, но и като пълноценни партньори на сцената.

Такъв тип изложба се случва трудно, защото специфичната графична форма екслибрис се случва трудно. Обикновено е резултат от любовта на много хора към литературата и към книгата, но същевременно тези хора трябва да имат любов и към графичното изкуство. Графиката като изобразително изкуство е тясно свързана с книгата, с книгопечатането, с литературата, исторически погледнато вървят ръка за ръка. Но за екслибриса е нужно малко повече – човек, който безкрайно обича литературата, да опита да сподели тази си любов с художник-график. Който от своя страна да преодолее себе си и да направи нещо за друг човек. Съвременните художници обикновено работим за себе си, някои възприемат работата по поръчка като ограничение, като рязане на крилата. Но има един специфичен тип художници, които възприемат такава дейност като предизвикателство, като възможност – възможност да направят нещо заедно с още един човек, анонсира изложбата на д-р Иванова-Александрова преподавателят в катедра „Графика” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” доц. Христо Керин. 

Както ще видите от нещата на Деница,  съвременният екслибрис има малко по-различна форма от това, което може би много хора си представят като запазен знак, като герб на фамилията или нещо подобно. Напротив, днешният екслибрис е една малко по формат свободно графично произведение, където авторът, донякъде в тандем с поръчителя, работят по определена тема. Съвременните технологии дават криле на всички да се мислят за артисти, само че в екслибриса новата технология се ползва по различен начин. Днес художниците използват компютри, но основата остава класическата графична техника. Днес пространството е пренаситено от всякакъв вид изображения. Най-голямото предизвикателство на съвременния артист е да успее в това море от информация да извоюва свой собствен творчески почерк, да бъде познаваем. При Деница това се е случило. Разгледайте с интерес и отблизо нейните произведения. Също както държим книгата на една ръка разстояние, и нейните произведения трябва да бъдат гледани от една ръка разстояние. Дистанцията трябва да бъде много къса, защото имат своя интимен характер, сподели доц. Керин и призова всеки да намери своята отправна точка към изкуството на д-р Деница Иванова-Александрова.

На доц. Керин и на всички присъстващи, които пороят във Велико Търново не спря да дойдат на събитието, благодари доц. Иванова-Александрова.

Преди няколко години бях негова ученичка и това още повече засили желанието ми настоящия момент да споделя с важни за мен творци. В годините Йорданка Кушева се доказа като верен и скъп приятел, затова се радвам, че е тук и ме подкрепя. Като уредник на галерия, през мен са минали доста събития. Но различна е енергията, когато трябва да представиш сам себе си. Не казвам, че е трудно, а че е различно. Възприемам този момент като преживяване от дистанция. Това са години на събиране на опит – личен и творчески, за които съм благодарна на всичко случило се в живота ми. Благодаря на доц. Калина Иванова от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” тази вечер да съм сред вас с творчеството си, сподели и Деница Иванова-Александрова.

А в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” творчеството й е изразено в 51 творби-посвещения – на личности, на институции. Богатата колекция представя Деница от началото на творческия й път, още на студентската скамейка, до днес. Показаните творби съдържат прийомите на графичните техники от дълбокия и повърхнен печат. В много от листите се виждат техниките суха игла, литография, анграфия и др. Има и техники от съвременния печат – компютърно генериран и репродуциран. В процеса на авторката помага виртуозът на 3D компютърната графика Георги Милев.

Но големите благодарности на Деница бяха за съпруга й Евгени и за най-голямото й вдъхновение – дъщеричката им Магдалена.

С намигване Деница пожела на всяка млада дама в залата свекърва като своята, също Магдалена.

Тепърва ни предстоят много емоционални моменти, каза от своя страна Йорданка Кушева. Радвам се, че присъствам в такъв паметен ден за теб и изкуството ти. Ти ще бъдеш във върховете на духовността и ще продължиш да очароваш всички, които са изкушени от изкуството. Нека вдъхновението никога не те напуска, бе пожеланието на Йорданка Кушева към доц. Иванова-Александрова. След което й поднесе своите стихове.

Събитието в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” бе част от афиша на тазгодишното „Фоайе на книгата с автограф”, провеждано във Велико Търново, и част от културния календар на Старата столица за годината. Провежда се под патронажа на Министерството на културата и с финансовата подкрепа както на ведомството, така и на Общината. Уважиха го областният управител инж. Георги Гугучков, хора на изкуството, много близки и приятели на двете дами. Стилово вечерта бе подплатена с музикални изпълнения на възпитаници от колежа „Аркус”.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
д-р Деница Иванова-Александрова Йорданка Кушева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати