Четвъртък, 29 Юни 2023
            
Горна Оряховица Култура

С „Нишки” театралите на Гимназията свързаха минало и настояще – за поука и забавление

  30.03.2023 11:35
С „Нишки” театралите на Гимназията свързаха минало и настояще – за поука и забавление

Най-скъпия си гост – своята публика, посрещнаха в сряда вечерта актьорите от Театрален клуб „Светлина” на СУ „Георги Измирлиев”.  Младите театрали и техният ръководител – учителката по български език и литература Йорданка Кушева, вдигнаха премиерно завесата и представиха пред пълния салон пиесата „Нишки”. Преди това с изпълнението си на класиката на Паша Христова „Повей, ветре“ Сияна Савчева подготви гостите за това, което им предстои.

Клуб „Светлина“ е създаден в началото на октомври миналата година като една от дейностите на Гимназията по Национална програма „Заедно в изкуството и спорта“. Основите в написването на „Нишки” поставя Йорданка Кушева, но окончателния си вид текстът добива от съвместното творене с децата. Сюжетът върви в две времеви плоскости, свързани и  вдъхновени от Паисий, Ботев, Вазов. Хора, имали честта първи да прочетат написаното, попитали защо историята приключва с Бай Ганьо. Защото такова е нашето ежедневие. Въпреки което изкуството ще продължи чрез устрема на великолепните деца, усвоявали почти цяла година трудните роли, споделя в края на спектакъла Йорданка Кушева.

Така пиесата приключва с оптимизъм и вяра в силата на българския корен. Нека нашите деца да помнят и споменават делото на Паисий, Вазов, на нашите будители, на възрожденците, на безименните ни герои, на онези хъшове и воеводи, които, преди да гръмне пушката на свободата, оставят кървите си по българската земя. Нека децата ни знаят славното ни минало, да се вглеждат в подвизите на великите ни царе и дивно чудни царици, да помнят завета на хан Кубрат, да славят синовете му. И това да бъде техният пример, е основното послание, отправяно с „Нишки”.  Сценичният разказ се редува с мултимедия, за която сцените са заснети предварително с помощта на режисьора Искра Иванова и фотографа Явор Калоянов.

Докато създават спектакъла, Йорданка Кушева снима голяма част от работния процес. Видеата, заедно със сюжета и мотивацията  на младите театрали да се включат в предизвикателството „Нишки”, изпраща до организаторите на Международния фестивал „Славянски звън”. Те харесват видяното и допускат спектакъла до финалите на фестивала. Със съдействието на ръководството на СУ „Георги Измирлиев” в лицето на директора Криси Аврамова, „Нишки” ще бъде представен на 5 април в Двора на кирилицата.

Публиката, сред която бяха и представители на Министерството на образованието, пожела успех на малките големи звезди. Те пък й отговориха с намигване, че вече обмислят следващото представление. В което, защо не, да не оженят Бай Ганьо за българска царица?!


Ключови думи
Театрален клуб "Светлина" СУ Георги Измирлиев Йорданка Кушева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати