Вторник, 16 Май 2023
            
Горна Оряховица Други

Три училища в Горна Оряховица подготвят проекти за модернизация по Плана за възстановяване и устойчивост

  12.02.2023 12:18
Три училища в Горна Оряховица подготвят проекти за модернизация по Плана за възстановяване и устойчивост

СУ „Георги Измирлиев”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, заедно с Община Горна Оряховица, подготвят проекти за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователната среда”.

Процедурата финансира обновяване, мерки за повишаване на енергийната ефективност, демонстрационни проекти и спомагателни мерки в образователната инфраструктура и разполага с 328 817 500 лева. Парите са разделени по региони за планиране, като да Северен централен район, в който попада Горна Оряховица, са предвидени 26 440 741 лева.

Водещи партньори при кандидатстване са общините, които могат да участват с проекти по различни компоненти, разделящи образователната мрежа на училища от 150 до 301 ученици на дневно обучение, над 301 ученици, детски градини и др.

Проектите за училища с над 301 ученици могат да получат до 4,5 милиона лева финансиране, а тези от 150 до 301 могат да разчитат на до 2,5 млн. лева. Кандидатства съответната община, като за всяко училище се подготвя отделен проект. Крайният срок е 20 февруари.

Община Горна Оряховица ще кандидатства с проектите на три училища – СУ „Георги Измирлиев”, ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Първите две бяха пионери в предишната програма за енергийноефективни ремонти в училищната мрежа и сега ще надграждат. Училището на Гарата пък е последното останало в Горна Оряховица без въведени мерки за енергийна ефективност, така че там ще се прави основен ремонт.

В проекта на СУ „Георги Измирлиев” е предвиден ремонт на целия покрив – нещо, което не бе правено при предишния ремонт. След това и изграждане на покривна фотоволтаична централа за придобиване на енергийна независимост. Вътре в сградата се планира винилова настилка по коридорите и стълбищата, ремонт на източния вход и обновяване на обзавеждането. Голяма част от проекта е насочена към обновяване на дворното пространство. В западния двор ще се изградят две мултифункционални игрища за футбол, волейбол, стрийтбол. Ще има и лекоатлетически сектор с нова 100-метрова писта и сектор за скокове. Така училището ще има най-добрата спортна база в града, тъй като басейн и писта ще има само в Гимназията. Планира се и ремонт на бившия Междуучилищен център – голямата пристройка в северната част на училището, която на следващ етап трябва да се превърне в STEM център.

ОУ „Иван Вазов” също планира да надгради значително своята база, която беше основно ремонтирана преди няколко години. Проектира се цялостен ремонт на покрива, както и изграждането на фотоволтаична система. Втора част на проекта е насочена към изграждане на STEM кабинети, а третата посока на проекта е с насоченост към спортните площадки и дворното пространство.

ОУ „Св. Паисий Хилендарски” е последното неремонтирано училище в града и този проект е шанс 100-годишната сграда да придобие модерен облик. Планира се пълна енергийноефективна реконструкция – саниране, подмяна на отоплителната инсталация, смяна на дограма и т.н.

Крайният срок, в който трябва да се внесат проектите, е 20 февруари. Училищата все още допълват своята документация, но общо взето са почти готови. На 16 февруари ще има извънредна сесия, на която и собственикът – ОбС, да даде съгласие. След това вече МОН ще има думата да оценява проектите и да разпределя средствата.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев ОУ Иван Вазов ОУ Св. Паисий Хилендарски модернизация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати