Сряда, 17 Май 2023
            
Горна Оряховица Общество

За формулата на живота със смисъл и силата на интелекта разказа в СУ „Георги Измирлиев“ Златният учител на България Тео

  15.02.2023 15:35
За формулата на живота със смисъл и силата на интелекта разказа в СУ „Георги Измирлиев“ Златният учител на България Тео

За живота със смисъл и как да се постигне той сподели днес с ученици от СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица Теодосий Теодосиев. Тео, както е наричан Теодосиев, е учител по физика, който ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. Наричан е също Златния учител на България – заради многото спечелени медали от различни състезания и олимпиади от ученици, с които е работил. Но не само медалисти – възпитаници на Теододий Теодосиев се развиват ударно в различни научни области във всички точки на планетата.

Тайната на постигането на такива и още по-големи успехи разкри в Гимназията Тео. Преди да се срещне с учениците обаче,  той разговаря с директора на Гимназията Криси Аврамова, с библиотекаря Даниела Данкова и със старши началния учител Кремена Енчева.

А пред момчетата и момичетата, сред които имаше и гости от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Горна Оряховица, Тео бе катерогичен, че във Вселената безплатни банички няма. Силата не е само характер, тя е в черепната кутия. Още в ранна възраст младият човек трябва да е прочел 1000 книги от по 600 страници, за да изгради речников фонд, да формира точни понятия и да покаже стройна и логична мисъл. Нужно е да се усвоят знанията от тези преди нас, тогава интелектът на човека лесно прави връзки и ги комбинира в нови открития. Не революционери и не революции, а откривателите променят света. Има силни и слаби хора. Бъдете от силните, бъдете незаменими, не спирайте да учите. Няма излишно знание. Народи ще изчезнат, но ще оцелеят силните. Бъдете от тях, учете. Непрекъснато. Във всеки един момент. Не бъдете просто консуматори, защото консуматорите са зависими, апелира Тео и доказа тезата си както с примери от живота и професионалното развитие на свои ученици, така и чрез световната история, литература, политика.

В СУ „Георги Измирлиев“ Теодосий Теодосиев бе първият гост в поредица от срещи, които ще се проведат в рамките на спечелен от училището проект. Проектът е по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на Министерството на образованието и науката. По модула „Библиотеките като образователна среда“ библиотеката в Гимназията е с обновен фонд - нови 120 книги българска и чуждоезикова литература вече са на разположение на учениците, и е обособен кът за четене с маса, „барбарони“, лампа за четене, постелка за под. По проекта са закупени също комплект по роботика и робот-играчка за програмиране. Идеята е да се засили интересът към точните науки и технологиите. И това също ще става в библиотеката и с гостуващи лектори.

Втората дейност по проекта е свързана с партньорство с големите библиотеки – Общинската в Горна Оряховица и Регионалната във Велико Търново. Училището и двете обществени библиотеки ще организират дейности, при които по занимателен начин да привлекат вниманието на децата и към четенето, и към конкретни знания.

СУ „Георги Измирлиев“ е единственото училище в общината, одобрено по тази национална програма на МОН.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Теодосий Теодосиев - Тео СУ Георги Измирлиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати