Петък, 09 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Учебен ден на открито в СУ „Георги Измирлиев” беше посветен на номинирания за „Нобел” Георги Господинов

  10.06.2022 19:27
Учебен ден на открито в СУ „Георги Измирлиев” беше посветен на номинирания за „Нобел” Георги Господинов

Днешният учебен ден в изнесена класна стая на СУ „Георги Измирлиев“ сред природата беше посветен на съвременния българския писател, поет, драматург, носител на най-престижни национални, европейски и световни награди и кандидат за Нобелова награда за литература – Георги Господинов. Старшият учител по български език и литература Йорданка Кушева запозна своите ученици от 5.б, 5.г и 6.в класове с личността на твореца, с водещите заглавия от неговото творчество. Идеята на преподавателя беше учениците да се докоснат до стилистиката на Господинов, да предизвика въпросителни в тяхното съзнание, да запомнят „свои“ моменти и някой ден да се върнат към творчеството му. Затова беше обърнато повече внимание на книгата „Всички наши тела“ (свръхкратки истории).
Учениците научиха, че българският кандидат за Нобелова награда е писал стихосбирки с уникална поетика - „Лапидариум“, „ Българска христоматия“, „Черешата на един народ“ и други.
Петокласниците и шестокласниците научиха, че драматургията на Георги Господинов е не по-малко актуална с богатите и зашлевяващи с родни истини метафори. Автор е на пиесата „D.J.“ (съкращение от Дон Жуан), която печели годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст за 2004 година. Поставена е на сцената на Сатиричния театър.
„Естествен роман“, първият роман на Георги Господинов, получава Специалната награда на конкурса „Развитие“ (за ръкопис на роман), и е издаден в десет издания на български – 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2009, 2011, 2013, 2014. Критиката го определя като „първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те“ (сп. „Егоист“). „Естествен роман“ е най-превежданата българска книга след 1989 г. Публикуван е на 21 езика. 
Вторият роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“ (Жанет-45, 2011) с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. „Георги Господинов пише световен роман, който е и български“, пише литературният критик Митко Новков. „Той е всеки и във всеки от своите „герои“, гледайки в упор века и историята през техните очи...“ (Георги Каприев, в. „Култура“). През 2013 г. романът печели наградата „Български роман на годината“ на Националния дарителски фонд „13 века България“, а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди – „Грегор фон Рецори“, връчвана от общината на Флоренция, „Стрега Еуропео“, наградата на Haus der Kulturen der Welt (Берлин) и наградата Bruecke Berlin.
Господинов е автор на пиесата „D.J.“ (съкращение от Дон Жуан), която печели годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст за 2004 година. Поставена е на сцената на Сатиричния театър, София, от Десислава Шпатова. Втората му пиеса – „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ (Аскеер за драматургия, 2010) се играе в МГТ „Зад Канала“, реж. Маргарита Младенова. В края на март 2011 пиесата беше избрана сред 300 пиеси от цял свят и представена в Манхатън, Ню Йорк, на фестивала hotINK at the LARK.

 


Ключови думи
СУ Георги Измирлиев Йорданка Кушева Георги Господинов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати