Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Музика, поезия и живопис събраха варненци за представянето на Йорданка и Преслав Кушеви от Горна Оряховица

  16.04.2022 11:45
Музика, поезия и живопис събраха варненци за представянето на Йорданка и Преслав Кушеви от Горна Оряховица

В празник на изкуствата се превърна за варненци творческата вечер, посветена на двама горнооряховчани в НЧ „Искра 1924” в район „Младост“ на морската столица. Домакините искаха да представят на своите съграждани последния поетичен сборник на Йорданка Кушева „БОГ – ВЯРА - ДУХ“, както и търсенията на младия Преслав Кушев, който навлиза в професията на графичния дизайнер, но експериментира с различни класически и модерни художествени техники. От своя страна пък варненци допълниха вечерта на изкуствата с класически музикални изпълнения на Жанета Бенун - пиано, Вера Железова - мецосопран и Надежда Радкова - сопран.

Залата на Читалището се оказа малка, за да побере всички жадни за изкуство членове, приятели и гости – от 4-годишната Ради до достолепното с опита си семейство доктор Алексиеви. Йорданка и Преслав Кушеви откриха нови приятели, също изкушени от различните изкуства - Свилена Иванова, Николай Кърджиев и Симона Статева от музикалния дует Prima Vista, скоро направили премиера на новото си видео „Истини“, потомката на рода Хитови – забележителния човек и творец София Хитова, както и много млади хора, увличащи се от поезия, музика, изобразително изкуство.

Поканата за представянето е от Искра Иванова - режисьор, продуцент, арт мениджър и от председателя на Читалището Нина Кърджиева, които споделят радостта си, че културният живот в района се възражда след тежките дни на социална изолация, породена от Ковид пандемията.

„Благодарим за позитивния, споделения, космически сблъсък между талант и изкуство! Заредени и очакващи нови, вдъхновяващи творчески проекти, ние, екипът на НЧ „Искра – 1924”, сме горди от качеството на проведеното събитие, което бе на професионално ниво, предизвика много радост и приказно връщане към ценностите, основи на българския дух и вярата в Бог. Творците се допълваха по много специален начин, влязоха в диалог, увлякоха публиката. Имахме нужда от този чудесен празник”, сподели Искра Иванова.

Арт семейството от Горна Оряховица предизвика интерес с любовта си към изкуствата, с обичта си към морския безкрай, с приятелските отношения и допълването между майка и син.

Изложбата с миниатюри на Преслав Кушев остава в голямата зала на НЧ „Искра 1924” във Варна до 22 май.

„Предстоят нови проекти – още по-провокативни и обединяващи хора от различни възрасти и с различен социален стаус. Живеем в трудно време с много предизвикателства. То ни дава неизчерпаеми възможности за духовен растеж“, казва със загадъчна усмивка Йорданка Кушева.


Ключови думи
Йорданка Кушева Преслав Кушев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати