Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Култура

С усмивка и светлина изпълни Йорданка Кушева света на хората, споделили представянето на новата й книга

  30.06.2021 22:18
С усмивка и светлина изпълни Йорданка Кушева света на хората, споделили представянето на новата й книга

„Бог Вяра Дух” е на пръв поглед малко плашещо представяне за поетична книга. Но Йорданка Кушева, която представи поредната си поетична рожба с това заглавие, умее да направи дори и най-стряскащите теми достъпни и обгърнати със светлина. Още повече когато пусне искрящото си чувство за хумор и замеси поредното пропадане на ул. „Хан Крум” с диренията на поетичния си дух.

Топлота и близост предложи авторката на всичките си гости в комплекс „Прити”. А те бяха все близки приятели и хора, които са на същите духовни честоти. Самата книга е вдъхновена от приятелството и духовния път, открил се пред Йорданка Кушева в общуването й с Двора на кирилицата и неговия създател – Карен Алексинян и семейството му.

Поетичният си размах авторката прояви още с приветствието към гостите, споделяйки с една дума своя дълг или вдъхновение от всеки. За всеки един имаше особена дума и то придружена с колоритния изказ, познат най-вече на приятелите на Дани Кушева. Голямата благодарност, разбира се, на първо място е за „генералния спонсор” на книгата Пламен Кушев - съпругът, с който голямата любов преминава в голямо уважение без да се намалява обичта. Синът и партньор в създаването на книгата – Преслав, чиито рисунки обогатяват поетичния изказ на майката. Подкрепата на дъщерята, майката и бащата. Първата учителка, която също беше почетен гост в кафето на „Прити спорт”. Домакините Евгени и Феня Иванови, които винаги са близо до семейството. На всички, чиято любов е намерила отражение в тази книга. За тези хора Йорданка Кушева отправя поредното си поетично послание. Съответно получи и техния отговор.

Самото представяне на книгата се получи като поетичен диалог с участието на домакиня и няколко изкушени гости. На стих, вдъхновен от художничката Ирена Янкова, отговори самата вдъхновителка с друг стих, докоснал я от книгата. В поетичния разговор се включиха и други, намерили нещо свое в книгата. Тя е сияйна усмивка, искрящи очи и огромна душа. Човек, който успява да промени заобикалящата ни сивота, сподели Румяна Матеева, работила 11 години с Йорданка Кушева.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Йорданка Кушева книга
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати