Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

„Слънчев буквар“ представят на 8-ми ноември в НРБ „П. Р. Славейков“

  06.11.2019 16:10
„Слънчев буквар“ представят на 8-ми ноември в НРБ „П. Р. Славейков“

Интересно издание представят на 8-ми ноември, от 18.00 часа, в Народната библиотека „Петко. Р. Славейков“ в старата столица.

Автори на книгата „Слънчев буквар“ са Йордан Йорданов и Ани Василева – общественици и деятели в сферата на културата, науката и изкуствата от гр. Варна с дейност в цялата страна.

Книгата е посветена на 1 150 г. от Делото на Св. братя Кирил и Методий. В нея се разглежда значението на буквите, думите и Словото в зората на създаването на съвременната българска култура, книжнина и просвета, както и историческия контекст и обхват на събитията. Книгата е научно-изследователска и дава нов поглед, съдържание и смисъл както за специалисти, така и за българи, формиращи своя светоглед, идеал и национално самосъзнание.

Организатори на събитието са: РБ "П. Р. Славейков" - Велико Търново и Йордан Йорданов – Председател на Културно-просветен център „НАЧАЛО”

Книгата „СЛЪНЧЕВ БУКВАР” не е обикновена книга. Тя дава знание за силата и значението на буквите и някои свещени думи в българския език. Разкрива важни исторически факти относно делото на Светите братя Кирил и Методий. Посветена е на 1150 г. от Успението на Св. Кирил, а също така и на Народните будители и книжовници в Българската държава. Подходяща е за юноши и възрастни, лесна и приятна за четене.Книгата „СЛЪНЧЕВ БУКВАР” е научно-изследователска и основните идеи в нея са свързани с осветяване умовете на българите във връзка с техния език, писменост и просвета, за постигане на по-добър и организиран живот.

„СЛЪНЧЕВ БУКВАР” е помагало за укрепване на здравето и умствените способности, а също и за поставяне на ясни категории и положителни възгледи по отношение на човешкото съществуване. Всеки народ има свой собствен език и писменост, които съответстват на неговото развитие, за да бъде той съпричастен на цялостната еволюция. Науката и възпитанието във всяка страна започват от ограмотяването и запознаването със съответните буквени символи и знаци. Колкото един народ е по-грамотен, толкова той е по-богат материално, а също – здрав и с приповдигнат дух и характер, твърдят авторите на изданието.

За да се променят битът и съзнанието на един народ, е необходимо той да има ясни категории относно разпознаване на ценностите, които носят богатството не само като форми, но и като ценности на Душата. За да се променят сегашните условия на невежество, болести, недоволство и други отрицателни влияния, е необходимо във нашата родина да се посеят семената на добрите Начала. Тези семена дават добри плодове, които укрепват човешката Душа, Дух и тяло. Науката и възпитанието се оказват безсилни пред икономическите сривове и колебания. Методите по отношение на образованието и възпитанието, също се оказват слаби за формиране на достатъчно устойчиви и творчески личности, които да изградят щастливо бъдеще и живот в съвременния свят. Това е така не поради некомпетентност на кадрите, а поради бързите темпове на развитие на техническите нововъведения, които заместват човешкия труд и той от своя страна влиза в противоречие с изкуствения интелект. Основата, върху която трябва да стъпи всеки индивид, е неговата Божествена природа и осъзнатост, че всеки човек е клетка от общия организъм. Този организъм, това общо тяло ще работи правилно, ще функционира хармонично, ако е управлявано по най-правилния начин. Това значи, умният, разумният подход да вземе превес в направлението на целокупния живот. Ако ли невежото, изостаналото поведе общия организъм, той ще загине, обречен е на провал, дори на смърт.  Означава, че Разумът трябва да бъде ръководещ.  За пример: имаме един разумен, високо хуманен човек и един неразумно живеещ, който прекарва дните си в лентяйство, ядене и пиене. Порокът се ражда в лентяйството, а ценните качества се придобиват чрез разумен живот, който е резултат от основни правилни категории и модели на поведение, твърдят още авторите на „Слънчев буквар“, който ще бъде представен в петък.

 


Ключови думи
книга слънчев календар
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати