Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Събраха в книга историята на Джулюница

  17.09.2019 09:28
Събраха в книга историята на Джулюница

Книга за своето родно село написа джулюнчанинът Георги Георгиев. Краеведското издание бе представено в родното село на автора, а изявата е в рамките на националните културни дни на 2019 година.


Заглавието на книгата е „Наша мила родна Джулюница”. Авторът е роден в селото преди седем десетилетия, в момента живее във Варна, но остава все така свързан с корените и със спомените от детството и младежките си години, прекарани в родния край. Дописал е и издал книгата „Футболна и спортна Джулюница”, подготвя и стихосбирка „От Язъ до Гея” – стихове, също посветени на Джулюница.
Книгата „Наша мила родна Джулюница“ е плод на желанието на автора Георги Георгиев за всеобхватна и обобщена история на село Джулюница. В книгата читателят може да се запознае с историческото минало на селото, с богатата му история, от къде идва името му. Обемистият труд разказва и за емблематични местности, за жителите с техния поминък, бит, култура, начин на живот, обичаи, образование, спорт, художници и още много други общочовешки теми. Съвременният читател ще добие представа за сгради, дати и събития, за които днес почти няма кой да разкаже, за занаяти и професии в миналото, за демографското, икономическото, стопанското развитие и промишленото производство, за кооперативното движение и много други. Книгата е компилация от спомени, разкази, исторически факти и фотографии, които авторът грижливо е проучил, издирил и, както сам казва, е подредил „пъзела, наречен Джулюница”, така че да подбере най-същественото от историята на селото.


Новата история на Джулюница е обемно издание с над 600 страници, с много раздели и подраздели, като за основа авторът използва като изворов материал преди това написани книги – „Живи спомени“ на Георги Калчев, Владимир Давидов – „Джулюница“, Кирил Нейков – „Джулюница. Искри от миналото, жарава за бъдещето“, Иван Стефанов – „Футболна и спортна Джулюница“ и историческите данни за селото на Ангел Дунев и на учителя Димитър Станчев.
Изданието е реалност и благодарение на финансовата подкрепа на будни и родолюбиви джулюнчани, на Община Лясковец – дарила 600 лв., както и на Културно-просветно сдружение „Клуб Велико Търново“. Книгата се издава благодарение и на труда на библиотечни специалисти от Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, издателство Народна библиотека „П. Р. Славейков“ и печатница „Алианс Принт“ – гр. София.
За официалното представяне на книгата, освен разбира се авторът Георги Георгиев, присъстваха домакините - кметът на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на селото Мариан Точев и Екатерина Москова – председател на читалищното настоятелство в Джулюница, Иван Гранитски – български журналист, поет, редактор, критик, публицист, собственик на издателство „Захари Стоянов“, Стоян Райчевски - български общественик, публицист, политик, историк и етнограф, доц. д-р Калина Иванова – директор на Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, спомоществователи, общественици и родолюбиви и горди жители на селото.

При представянето на книгата кметът на Общината д-р Гецова се обърна към всички присъстващи с думи на благодарност и пожела успехи на радетелите за българското.


Преди срещата с автора, всички гости и домакини се събраха на централния площад в Джулюница под звуците на популярни маршове, изпълнени от представителна група на градския духов оркестър на Велико Търново. Приветствие поднесе Иван Гранитски и бяха положени цветя на паметния знак на създателя на „Сладкопойна чучулига” - джулюнският детски поет и учител Цоньо Калчев, една от видните личности с достойно отредено място в книгата.

За финал на творческата вечер пък всички чуха любими песни по стихове на поета, изпълнени от читалищната певческа група „Сладкопойна чучулига”.


Ключови думи
книга Джулюница
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати