Сряда, 28 Сеп 2022
            
Темида

Окончателни присъди за смъртта на 19-годишния Данчо край Джулюница

  28.01.2020 15:06
Окончателни присъди за смъртта на 19-годишния Данчо край Джулюница

Окончателно, с решение на Върховния касационен съд, осъдиха двама шофьори, съпричинили смъртта на 19-годишен младеж и телесни повреди на други четирима души. Обвиненията бяха повдигнати от Окръжната прокуратура във Велико Търново.
След разглеждане на делото от всички съдебни инстанции и протести на Прокуратурата относно размера на наказанието, извършителите са признати за виновни.
Катастрофата стана на 8 юни 2015 г. на кръстовището между главен път София –Варна и път гара Джулюница – с. Джулюница. И. П., при управление на лек автомобил „БМВ 7 ЕР РЕИХЕ" и Й. И., при управление на лек автомобил „ДАЙХАТСУ КУОРЕ Л 80”, нарушили правилата за движение по пътищата, вследствие на което, при условията на независимо съпричиняване, допуснали пътнотранспортно произшествие. Иначе казано - шофьорът на БМВ кара с над 112 км в час, а другата кола не спира на знак „Стоп“ на кръстовището. Ударът е жесток.
В резултата на катастрофата по непредпазливост е причинена смъртта на Данчо Лалов и тежки и средни телесни повреди на Д. П., С. Г. и Й. Й.  (пътуващите в „ДАЙХАТСУ КУОРЕ Л 80”) и средна телесна повреда на Г. Д. (пътуващ в БМВ-то).  Апелативен съд уважил протеста на Окръжна прокуратура – Велико Търново, като увеличил наложеното наказание на И. П. с една година и постановил ефективното му изтърпяване.
След разглеждане на делото от Върховен касационен съд, присъдите на двамата подсъдими са потвърдени, като И. П. е осъден на четири години лишаване от свобода при общ режим, а на Й. Й. е наложено наказание три години лишаване от свобода, чието изтърпяване на основание чл. 66 ал. 1 от НК е отложено с изпитателен срок от пет години.
Двамата са лишени от  право да управляват МПС за срок от 5 години.


Ключови думи
Джулюница Данчо Лалов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати