Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Лясковчани отдадоха почит на Апостола, в Джулюница откриха негова плоча

  19.02.2020 15:41
Лясковчани отдадоха почит на Апостола, в Джулюница откриха негова плоча

С бунтовни песни и с думи на възхвала започна в Лясковец общоградският ритуал-поклонение, посветен на 147 години от героичната смърт на Васил Левски. За отдаването на почит пред най-великия син на България се събраха пред барелефа му в Лясковец десетки ученици от двете градски училища, деца и учители от детските градини, граждани, представители на партии и институции в града и общинското ръководство. Ритуалът включваше панихида, която отслужи отец Богдан, рецитал от стихове в изпълнение на шестокласници и песента „Левски, Апостоле”, поднесена от четвъртокласници на СУ „Максим Райкович”. Възпоменателно слово за живота, делото и гибелта на Дякона произнесе председателят на Общински комитет „Васил Левски” Димитър Байчев.
В знак на гореща признателност към героичната саможертва на Левски, лясковчани отдадоха почит с едноминутно мълчание, след което деца, граждани, представители на организации и партии положиха свежи цветя на паметния му знак.
Своята почит към делото на Левски изразиха и признателните жители на село Джулюница. Деца от местната детска градина, ученици и общественост се събраха в центъра на селото, за да открият паметна плоча на героя. С водосвет, рецитал, поднасяне на венци и цветя няколко поколения родолюбиви джулюнчани сведоха глави пред героичния подвиг на Левски. По идея на общинския съветник Румен Стойков бе поставена паметна плоча на Апостола в селото. Такава до момента в Джулюница не е имало и затова Стойков реши да дари нужната сума за изработката на паметния знак. Плочата на Левски е монтирана на фасадата на читалище „Пробуждане-1896” и бе открита официално в деня на 147-та годишнина от Обесването на Левски. Учениците от ОбУ „П. Р. Славейков” почетоха паметта на великия българин с доклад за живота и делото на Апостола, с викторина, посветена на годишнината от безсмъртния му подвиг и с екипна игра „Нареди пъзела”, доказвайки с инициативите си, че познават и обичат българската история и се гордеят с националните ни герои.
В Козаревец също от скоро жителите имат паметна плоча на Апостола. Тя бе открита преди три години по повод 180 години от рождението на националния ни герой. И днес признателните козаревчани сведоха чела и поставиха цветя на паметния знак в селото, намиращ се на фасадата на пенсионерския клуб „Здравец”. В читалището пък беше подредена богата витрина, посветена на живота и делото на Апостола.


Ключови думи
Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати