Вторник, 27 Сеп 2022
            
Лясковец Общество

Джулюнчани искат да минат към Горнооряховска община

  13.02.2022 08:42
Джулюнчани искат да минат към Горнооряховска община

Жители на Джулюница правят проучване възможно ли е да напуснат община Лясковец и да минат към Горнооряховска община. Заканата беше отправена още преди месеци, когато се разгоря конфликтът за битака в Джулюница. Част от местните жители обвиниха кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова, че саботира селото им и то не само със затварянето на традиционния неделен пазар. Общинският съветник от Джулюница Тодор Тодоров заплаши, че селото ще напусне общината и сега прави проучване какви са нагласите в съседната Горнооряховска община.

На този етап всичко е само намерения и проучвания. Все още няма изграден Инициативен комитет, който да движи процедурата. Намерена е обаче допирна териториална точка – лясковското село има около 600 метра граница с горнооряховското Драганово. А това е задължително условие за преминаване от една община в друга.

Процедурата е дълга и преминава през няколко етапа. Рядко е успешна, но пък Паисий по този начин се отдели от община Стражица и се присъедини към Горнооряховска община.

Първо се прави искане за провеждане на референдум за отделяне на населеното място от съответната община и присъединяването му към съседна община, изразено чрез подписка от най-малко 25% от избирателите на населеното място до съответния Общински съвет; искането се придружава с аргументирано становище на кмета на населеното място, което се изпраща на заинтересуваните Общински съвети.

Общинските съвети в едномесечен срок се произнасят задължително с мотивирано решение относно исканата промяна и го изпращат на областния управител. Областният управител в двуседмичен срок проверява законосъобразността на искането и на решенията на общинските съвети.

При положително решение на общинския съвет на приемащата община областният управител в двуседмичен срок предлага на общинския съвет на общината, от чиято територия се иска отделянето, да приеме решение за произвеждане на референдум в съответното населено място. Референдумът се произвежда при условия и ред, определени със закона за референдумите.

При положителен вот на избирателите областният управител в едномесечен срок внася писмен доклад в Министерския съвет относно исканата промяна. Министерският съвет приема решение, с което предлага на президента на Република България да утвърди исканата промяна.

Нагласите в Джулюница не са чак толкова революционни и дори да се стигне до референдум, той едва ли ще е успешен. Поне така смятат противниците на идеята за административно-териториални промени. Но със сигурност ще има ново разгорещяване на страстите в Общинския съвет в Лясковец.


Ключови думи
Джулюница
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати