Понеделник, 16 Май 2022
            
Горна Оряховица Култура

Изложбата „Любов и вино“ на Галерията в Горна Оряховица стана международна

  10.02.2022 13:13
Изложбата „Любов и вино“ на Галерията в Горна Оряховица стана международна

От национална в международна прерасна традиционната за Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица изложба „Любов и вино“. Заради коронавируса тази година изложбата е представена във виртуална среда.

За изложбата разказва уредникът на Галерията д-р Деница Иванова-Александрова:

Изложба „Любов и вино“ в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ е още едно добре познато събитие, наложило се като традиция в културния календар на гр. Горна Оряховица. В навечерието на 14 февруари – денят, в който еклектично се преплитат стари земеделски вярвания и християнска култура, обединени в образа на Трифон Зарезан и изразени чрез символа на Виното, отзвук намира и едно своеобразно тържество на Любовта, навлязло от Западното християнство. Празникът свети Валентин неслучайно се установява по нашите земи така категорично, той бележи едно от най-светите чувства, едновременно с което се превръща в знак на споделеност и емоционална обвързаност. Вино и Любов – два термина с допълващо се съдържание, два празника, резониращи в единство, пробуждайки и възкресявайки.

Целта на този формат е създаване на дигитална галерия в електронна среда с каталожно звучене. Всеки участник бива публикуван с портретна снимка, чийто образ идентифицира име и защитава творчески виждания, изграждайки визуална връзка в неразривното взаимоотношение „творец–творчество“. Придавайки лесна възприемчивост и близост с публиката, този подход дава възможност и за директен контакт с всеки от авторите.

Поради настоящата обстановка, изложбата е представена виртуално, но това не се отразява негативно върху видимия интерес за участие, засвидетелстван чрез 62-те кандидатури на творци от цялата страна. Художници от Горна и Долна Оряховица, Велико Търново, София, Варна, Плевен, Шумен, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Трявна, Габрово, Казанлък, Стражица и Елена се включиха в една от най-чувствените изложби в календара ни тази година. Приятна изненада е и участието на колеги от чужбина, изпратили работите си от Италия, Испания, Англия, Норвегия, което допълнително обогатява цялостното излъчване на събитието и превръща една национална изложба в международна.

Художествена галерия „Недялко каранешев“ изказва своята благодарност към всеки от включилите се автори, чиято готовност за участие е поредно доказателство за силата на творческия стоицизъм и вдъхновение, въпреки настоящите обстоятелства.

Първата виртуална изложба „Любов и вино“ се публикува в три последователни галерии, представящи в азбучен ред творците.


Ключови думи
Любов и вино ХГ "Недялко Каранешев" д-р Деница Иванова-Александрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати