Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Първи виртуален зимен салон на изкуството подготвят в Художествената галерия в Горна Оряховица

  24.11.2020 12:21
Първи виртуален зимен салон на изкуството подготвят в Художествената галерия в Горна Оряховица

Художествена галерия „Недялко Каранешев“, с подкрепата на Община Горна Оряховица, организира I виртуален зимен салон на изкуството. Изложбата-базар ще бъде открита на 15 декември.
Събитието е едно от последните в културния ни календар, което символично ще затвори 2020 г. и ще посрещне новото начало. Обявяването на този добре познат формат, превърнат в традиция за гр. Горна Оряховица, съдържателно и смислово отразява и обобщава изминалите в годината събития.
Виртуалното му представяне следва логиката на настоящата обстановка, в която, запазвайки стоицизъм, се стремим да съхраним връзката с Вас – творци и почитатели. Фокусът ни на внимание е насочен към популяризиране на утвърдени имена с богата творческа история и към млади автори с „прохождащи“ биографии, защото добре знаем, че вървежът напред е събирана опитност от малки стъпки, казва уредникът на ХГ „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова–Александрова.
Целта на Първия виртуален зимен салон на изкуството е създаване на дигитална галерия в електронна среда с каталожно звучене. Всеки участник бива публикуван с портретна снимка, чийто образ идентифицира име и защитава творчески виждания, изграждайки визуална връзка в неразривното взаимоотношение „творец–творчество“. Придавайки лесна възприемчивост и близост с публиката, този подход дава възможност и за директен контакт с всеки от авторите.
Празници наближават! Нека в това специфично време не забравяме, че естетическата потребност е търсене и ценност на Душата, характеризираща културното достижение на едно развито общество, допълва д-р Александрова.
Право на участие имат всички художници, творящи на територията на България. Всеки автор може да участва в една или няколко категории: Живопис; Графика; Скулптура; Рисунка; Декоративно-монументално изкуство (стенопис, витраж)
Произведенията могат да бъдат изпълнени в класически или смесени техники, съобразно креативните виждания на твореца. Допуска се участие с до 5 работи от автор, като организаторите запазват правото на селекция. Всеки участник изпраща портретна снимка с приложена информация, както следва: име на автора, адрес и/или телефон за контакт, електронна връзка (имейл, facebook, Instagram и др.). Всяка творба трябва да притежава опис с информация: заглавие на творбата, формат, техника, стойност, година на създаване. Допълнителен критерий за участие е произведенията да бъдат реализирани в периода 2018 – 2020 г., но автори, които участват за първи път,  могат да представят работи извън посочения период.
Творбите в електронен вариант се приемат от 24 ноември до 13 декември на фейсбук страница: Художествена галерия „Недялко Каранешев“ или на имейл адрес: [email protected]. За контакти: Деница Иванчева Иванова–Александрова тел. 0879104271.


Ключови думи
ХГ "Недялко Каранешев" виртуален салон на изкуството Деница Иванова-Александрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати