Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Уредникът на Горнооряховската галерия спечели първа награда в италиански конкурс за графика, посветен на Данте

  06.11.2021 10:59
Уредникът на Горнооряховската галерия спечели първа награда в италиански конкурс за графика, посветен на Данте

Първа награда от Международен конкурс за екслибрис и малка графика в Болсена, Италия спечели графикът и уредник на Художествена галерия „Недялко Каранешев” Деница Иванова – Александрова. Тя не можа да присъства на откриването на изложбата на наградени творби на 23 октомври, където са показани две нейни графики, отличени с първата награда на конкурса.

Конкурсът е посветен на 700 години от смъртта на Данте Алигиери – годишнина, която в Италия отбелязват с поредица от събития през цялата 2021 г. Задачата пред художниците била да изберат от предложени им текстове от „Божествена комедия” и да направят своя графична интерпретация на великото литературно произведение.

Деница избрала 13-та песен от „Ад”, посветена на наказаните за греха самоубийство. Всички отнели сами живота си се превръщат в дървета, в които свиват гнезда харпии, чупещи клоните и късащи листата им. Стиховете на Данте вдъхновили българския график да създаде „Гнездо на харпии”.

Второто й произведение „Великолепните” е инспирирано от песен 10-та на „Чистилище”.

Данте и Вергилий минават през скали и двери и виждат Девата, срещат и различни исторически персонажи, свързвани с развитието на милосърдието и добродетелността на човечеството.

Според правилата на конкурса творците е трябвало да използват само класически техники без дигитална обработка и дигитален печат. Деница Александрова избрала офорт и цветно колориране. Офортът е техника за дълбок печат, като рисунката се прави върху цинкова плоча, обработва се с грунд и азотна киселина. Отпечатъкът се прави на специална хартия, за която пък Деница може да говори много, тъй като има докторска степен по темата.

Деница Иванова-Александрова е родена на 17 ноември 1983 г. във Варна. Завършва Национална хуманитарна гимназия „Константин Преславски“ в родния си град, профил „Изобразително изкуство с интензивно изучаване на италиански език“, ателие „Графика“. Защитава степен бакалавър в направление ПИИ (2006 г.) към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 2007 г. учи по програма за международен обмен Еразъм в Перуджа (Università per stranieri di Perugia) и Генуа (Università degli Studi di Genova), Италия. Завършва магистратура, специалност ИИ Графика (2009 г.) в курса на проф. д-р Радко Спасов, отново във Великотърновския университет. Член на СБХ Велико Търново от 2017 г. Член на арт сдружение ГОАРТ от 2017 г. Доктор в научна специалност „Изкуствознание и изобразително изкуство – Графика“ (2019 г.). Автор на публикации, засягащи проблематиката на специализираната хартия за печатна графика.

Деница Иванова-Александрова участва в повече от 130 международни и национални изложби с биенален и триенален характер, в сферата на графиката и рисунката. Носител на награди от конкурси в страната и чужбина. Уредник на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица.

Съвсем наскоро й предстои изложба в галерия „Руси Карабиберов” в Нова Загора, където ще покаже не само класическа, но и съвременна графика.

Изкуството за мен носи онова вътрешно усещане за удовлетвореност, което, уверена съм всеки творец, независимо от сферата на развитие, изпитва. То е видима реализация на невидими въжделения, създавана многопластова връзка между съществуващо и нереално, връзка на човек с човека, казва Деница Иванова – Александрова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Деница Иванова-Александрова Галерия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати